Festes de Bétera

Porten des del mes d’octubre assajant cada setmana sense parar, i la veritat és que s’ha notat. Com cada any el programa de les Festes d’Agost de Bétera reserva una vesprada perquè les Obreres i els Majorals de l’any ofereixin a la localitat una demostració de les danses valencianes que han après durant l’any. I és que els clavaris també es preocupen per recuperar la identitat cultural i les tradicions d’aquesta localitat.
Centenars de persones es reunien ahir a l’Albereda per contemplar el “Ball de Torrent”. Les Obreres, els Majorals i les seves parelles (dones, nòvies, germanes o cosines) arribaven nerviosos al recinte i sorpresos per la gran quantitat de públic assistent.
Encara que havien assajat durant moltes hores, l’última prova realitzada al matí, havia sigut “un autèntic desastre”. Però els balls van eixir bé i el públic va saber valorar l’esforç realitzat pels aprenents.
 
Segons el llibre “Bétera, un poble per a tots”, el Ball de Torrent es representava durant les solemnitats. “Les obreres vestides de gala i els homes vestits de majorals amb mocador, obrien el ball a l’Albereda, feien una exhibició del Ball de Torrent i, després, les altres parelles continuaven ballant jotes o altres tipus de ball; les obreres, més tard, deixaven el ball per a acudir al Rosari”.
A poc a poc aquesta tradició es va perdre fins que els Majorals al l’any 1992 la van recuperar.  Les Obreres i els Majorals, amb esforç i constància, acudeixen cada any al grup de ball Carmen Primo per a que els ensenyen les jotes, seguidilles o la rapsòdia valenciana.  Aquest any la ballarina encarregada d’ensenyar i montar l’espectacle ha sigut Pilar Martínez que ahir, en acabar els balls, es mostrava orgullosa del resultat final.

Durant la vesprada també vam poder escoltar els cantadors de Cant d’estil de Bétera acompanyats pel tabal i la dolçaina de la colla “Xe que burrà”. Marieta, Rampe, Lourdes, Toni Vega, Vicenta i Xavier de Bétera van tornar a deleitar als beterenses amb les seves veus i els versos que van resumir amb gràcia i humor aquestes festes i els seus protagonistes.
  
  
  

Imprimir article
Comenta aquesta notícia

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

He llegit i accepte la política de privacitat i lavís legal

Post comment