Gent de BéteraNotíciesOci i Cultura

Només té tres anys de vida però ja s’ha fet un lloc entre la societat, parlem de L’Ateneu Espai Cívic i Cultural de Bétera que té per objectiu dinamitzar la vida associativa de la localitat fomentant valors com la tolerància, el diàleg i la diversitat.

Nosaltres hem volgut saber molt més d’aquesta associació sense ànim de lucre que creix en aquest històric edifici de la Plaça del Mercat de Bétera. Un lloc de trobada, de diàleg i d’intercanvi d’idees que intenta aconseguir un poble més habitable i participatiu. El president del Ateneu de Bétera, Antoni Marzo, ens ha explicat tots els fonaments, objectius i aspiracions en aquesta entrevista.

Pregunta: Com va sorgir la idea de fundar l’Ateneu Cultural de Béterá

Resposta: Va partir de la reflexió d’un grup de persones que teníem com a lligam d’unió el haver-nos preocupat en les últimes dècades pel poble, per la comarca i que havíem coincidit de manera puntual en una sèrie d’actuacions culturals, festives i de reivindicació. Va ser un procés progressiu de vinculació de gent de diferents edats a les que li preocupava que Bétera estava creixent i descohesionant-se de manera progresiva. Cada vegada hi havia menys sentiment de poble i s’assemblava més a una ciutat residencial. Entonces vam pensar a crear un lloc físic que servira com a punt de trobada, i com a lloc per aglutinar iniciatives culturals i cíviques. A més vam pensar que la política cultural de l’Ajuntament de Bétera havia anat a menys en els últims anys, s’havia empobrit molt, i sentiem la necessitat d’ajudar a dinamitzar culturalment la localitat.

P: Quins objectius té l’entitat?

R: L’objectiu era i és semblar-se a la vida mateixa, i la vida té moments de compromís, de discussió seriosa i de diversió. I això és el que intentem reflectir en la nostra programació anual. Bona part de la programació està pensada per a incitar a la participació dels ciutadans ja que nosaltres volem que l’entitat siga un motor dinamitzador de la cultura a la localitat.

P: Esteu situats en un edifici històric a la Plaça del Mercat , una ubicació immillorable…

R: Encara que al principi vam estar en un altre casal, aviat vam haver mudar-nos a un altre espai per problemes estructurals. Aquesta antiga casa situada a la Plaça del Mercat és perfecta, es va obrir com Cafè del Mercat i com a lloc de trobada, després es va convertir en un bar nocturn fins que arribarem. La casa ens ofereix multitud de possibilitats, sobretot la ubicació, ens encanta estar en un lloc històric de la localitat, a poc a poc estem rehabilitant l’edifici i afegint-li nous espais.

P: Quants socis té l’Ateneu Cultural de Béterá

R: Vam començar sent unes 30 persones, però després pensarem ampliar el grup i obrir l’assocació, ara en som 150. Considerem que és un nombre que està molt bé per als tres anys de vida que tenim, ens agradaria ser més per poder millorar el casal i programar moltes més activitats.

P: Quin sistema de finançament teniú

R: És una associació independent, no li hem demanat mai una subvenció a l’Ajuntament de Bétera perquè preferim ser autosuficients. Tenim al cap altres projectes més ambiciosos per als que potser, si demanarem ajuda a l’administració local, si pot ser.

Els socis abonen trimestralment una quota individual de 21 euros, 30 per família i 12 euros per a estudiants i aturats. Encara que existeixen aquests estàndards, des del principi vam acordar que no anavem a marginar a cap persona per qüestions econòmiques, de fet en aquests moments tenim alguns socis que ho estan passant malament i no paguen res.

P: Quines activitats teniu en marxa en aquests moments?

R: En aquests moments funciona de manera estable el taller d’interpretació i teatre, el grup de muixaranga i el grup de timbalers i percussió. També hi ha grups vinculats a l’Ateneu però que funcionen de manera autònoma com ara l’Aljama, que sol participar en tots els actes i activitats que organitzem, o el grup juvenil dels scouts.

A poc a poc van sortint activitats que solen ser iniciatives dels socis. En aquests moments una altra de les activitats més estables son les exposicions que inclouen tant l’obra d’artistes locals, com d’artistes forans.

Estem intentant establir dins el calendari una sèrie de dates importants per l’Ateneu com la festa del Carnestoltes, la mostra de Cant i Música Tradicional que se celebra a finals del mes de juliol o la Fira del Llibre de Nadal.

P: En totes les activitats intenteu fomentar l’ús del valencià?

R: Sí, encara estem oberts a iniciatives en tots els idiomes, intentem sempre fer una discriminació positiva amb la nostra llengua i potenciar el valencià ya que és la llengua pròpia de Bétera, autòctona, originària i mil · lenària que té dèficits a nivell oficial.

P: Per acabar, podem dir que aquesta és una Assocació d’esquerres, ideològicament parlant?

R: És una associació que té un pensament obert, ací circulen lliurement les idees i si, podem dir que estem oberts al progrés. No li tanquem el pas a ningú però és veritat que qui més freqüenta el local és gent d’esquerres. Intentem que siga la casa comuna del pensament progressista on es barreja gent de diferents idees polítiques.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

He llegit i accepte la política de privacitat i lavís legal

Post comment