S’apropen les Festes d’Agost i amb elles cobren protagonisme quatre dones de Bétera que van ser triades el passat mes d’agost com a Obreres per a les pròximes Festes de Les Alfàbegues. Des d’aquell 22 d’agost, dia en el que els varen comunicar que elles eren les escollides per a representar a la dona beterana, han passat de ser conegudes a amigues inseparables que viuen cada acte amb il.lusió. Un any ple d’esdeveniments i moments únics que mai oblidaran.

Maria, Mamen, Cristina i Noelia han atés a Bétera.com a les portes  de l’Església de la Puríssima, en aquest lloc tan emblemàtic de Bétera on el proper 15 d’agost acabarà la processó de Les Alfàbegues amb l’acte en què les Obreres casades col·locaran la mantellina a les Obreres solteres, un moment únic per a aquestes quatre dones que encarnen les tradicions més arrelades de la dona beterana.

Il·lusionades i divertides ens han parlat de multitud d’aspectes de la festa, de les seues paraules extraiem que estan contentes amb aquest paper protagonista que els ha tocat viure juntes. Per a Cristina, una de les dos Obreres casades este està sent un any molt especial, “amb molt d’esforç i d’estima estem aconseguint traure la festa endavant, representant a la dona de Bétera el millor que sabem. Sense dubte es un any únic on estem les quatre gaudint al màxim amb els nostres Majorals”.

Mamen, Obrera casada

Mamen, ens conta que des de el mes d’octubre no han deixat de participar en nombrosos actes, “tots són especials però si hem de destacar algun destaquem Sant Valentí ja que és la primera vegada que vam estrenar vestit, ens vam vestir de llarg i vam ser protagonistes al costat dels Majorals. Amb els Majorals ens ho estem passant fenomenal, hi ha molta sintonia i la veritat és que ens porten com a reines”. Per Maria va ser una nit especial i un tant dolorasa, afirma entre rialles, la culpa la van tenir els talons que acompanyaven al vestit de gala, “passem molts nervis, era el primer vestit llarg que portàvem, vam ser protagonistes total i això ens fa una mica de vergonya, la veritat “.

A la pregunta de com és organitzar unes festes en plena crisi econòmica, Noelia ens conta que costa molt més, però que “els ciutadans fan un esforç per ajudar-nos, comprar loteria i participar en tots els actes que realitzem”. Cristina té clar que sense els ciutadans les festes no es podrien celebrar any rere any, per això aprofita per “donar la gràcies a tots aquells que ens ajuden a vendre loteria i targetes, sabem que és un esforç i volem donar-los les gràcies”.

El dia que van ser triades Obreres de 2013

Xarrant, xarrant hem arribat a áquell moment inoblidable en què un dia calorós d’agost, el dia 22, estaven tranquil·lament a casa quan de sobte va arribar una multitud per preguntar-los si volien ser les noves Obreres de 2013. Elles van dir sí i la casa se’ls va omplir d’il·lusió, llàgrimes, aplaudiments felicitacions i confeti.

Noelia, va necessitar convecer als seus pares per a ser Obrera, li va costar un poquet però ara assegura que els seus pares estan “molt il·lusionats, liats amb la loteria, el carrer, no paren! ells s’ho estan passant bé, estan disfrutant com jo”.

Maria, Obrera fadrina

Per a Maria va ser una sorpresa total “molta alegria, va ser espectacular, no m’ho imaginava i l’únic que vaig poder fer va ser plorar i emocionar-me. Tota la meua família està molt contenta: els meus pares, el meu germà, la meua tia, fins i tot el meu iaio que era el que més renegava ara està més content i orgullós que ningú. La meua iaia diu que quan en veja vestida d’Obrera ja es pot morir tranquil.la”.

Per Mamen també va ser sorpresa total “ningú sabia res, ni tan sols el meu marit. No vaig tenir cap dubte en acceptar”. Per a Cristina aquest va ser un dels dies més importants de la seua vida, “quan vaig veure la porta de casa estava oberta i em empenyien perquè passarà … no podia més que plorar. Ara només puc donar-li les gràcies al meu marit, a la meua mare i al veïnat per l’esforç incríble que estan fent per mi”.

La importància dels veïns en la festa

Totes coincideixen que ser Obrera és una despesa de diners important però insisteixen que el més important és el suport dels familiars. També els veïns tenen un paper més que important en aquesta festa, “els veïns són els encarregats de decorar els nostres carrers, que hi haja festa, que els visitants estiguen agust, organitzen els sopars. Sense ells la festa no seria igual”, afirma Maria.

Per a qui encara no ho sàpiga aquest any els quatre carrers de Bétera on hi haurà festa de dia i nit seran el Carrer Teodoro Llorente, La Pau, el Carrer Montcada i Sant Ferran. Veïns, pares, amics i familiars seran els encarregats de decorar els carrers, aquest és un dels majors secrets de les festes.

Cristina, Obrera casada

Cristina part amb avantatge en això de carrers ja que assegura que el Carrer Sant Ferran han hagut moltes obreres i els veïns tenen molta expriencia en la decoració dels carrers “el porten en secret total, no tinc ni idea del que van a fer. A més antigament a Bétera hi havia concursos de decoració de carrers i el meu sempre se’n portava premi”.

La indumentària de la dona beterana

“Jo ja porte diverses proves del vestit”, afirma Noelia. I és que la indumentària que lluiran les Obreres solteres durant el dia 15 d’agost és especial i diferent al vestit de valenciana, tot i que semblen similars a primer vista.

Noelia, Obrera fadrina


Les Palmeres són les dos germanes modistes, que solen cosir els vestits a les obreres de Bétera, “vestir aquest trage és tot un ritual, no té res a veure amb un vestit de fallera malgrat el que puga pensar la gent, des de les sinagües, al frunzit, el cosset i les manteletes, tot és diferent “, ens explica Noelia.
Asseguren que tant les casades com els fadrines formen un bon pack que serà difícil de trencar quan s’acaben les festes, “l’últim dia plorarem molt”, això és una cosa en el que les quatre estan totalment d’acord.
Imprimir article
Comenta aquesta notícia

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

He llegit i accepte la política de privacitat i lavís legal

Post comment