Festes de BéteraNotícies

Després de la processó de Les Alfàbegues i la Coetà de la matinada del dia 16, l’acte més esperat pels ciutadans de Bétera i amants de la pólvora és la Coetà del Gos. Un esdeveniment únic que dissabte passat va reunir milers de persones al voltant de la gàbia metàl·lica col.locada a la Plaça Lluís Reig.

Aquesta és sens dubte la apoteosi final de les festes, que encara no han acabat, si ho han fet pel que fa a actes pirotècnics en què els Majorals són els únics protagonistes. Y es que només ells tenen el privilegi de tirar milers de coets borratxos durant més de mitja hora sense interrupcions.

Com cada any els 27 Majorals es van vestir al barracó des d’on van eixir acompanyats de la música de xaranga que els acompanya en cada un dels actes. Vestits amb monos inúfugos, botes, cascs i guants cada un es va col·locar en una part de la gàbia on ja tenien les seues caixes preparades perquè començara la festa de la pólvora.

Passades les 21:30 començava l’espectacle. Quasi quaranta minuts després i cremada tota la pólvora de què disposaven acabava un esdeveniment únic que majorals i espectadors viuen amb la màxima adrenalina. I és que encara que les zones de seguretat estan marcades, els borratxos s’escapen entre els barrots per acabar a les teulades i carrerons dels edificis del casc antic de la ciutat. Els visitants que mai han viscut la Coetà del Gos · lucinen. Tenen por, corren i criden però cap se’n va fins que no explota l’últim coet.

En acabar la gent aplaudia i els Majorals orgullosos s’abraçaven com si hagueren guanyat la batalla a la pólvora. Els protagonistes, ja sense casc i remullats de suor, abandonaven el recinte igual que arribaven, acompanyats de música i de les Obreres que van acudir a felicitar-los per la gesta aconseguida.

Vol lliure

“Sentiment, tradició, alegria, orgull i il.lusió”. Aquest era el lema que es podia llegir a les samarretes, una bona forma de reivindicar davant els ciutadans aquesta festa popular a la qual cada any la normativa li ho posa més complicat.

  

Un cèntim d’història

Per als que no coneixen aquesta tradició explicar-los que la Coetà del Gos és una antiga tradició en la es cremaven els coets que havien sobrat de la Coetà del dia 15 que se celebra pels carrers de la localitat. Els Coets no es podien guardar a casa així que l’agutzil reunia a tots els clavaris a la plaça per cremar les restes.

Hui la Coetà del Gos ja s’ha convertit en un espectacle en si mateix i els Majorals, cadascun amb la seva caixa, cremen centenars de coets, no en va és el dia que més foc reunit es pot veure a Bétera.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

He llegit i accepte la política de privacitat i lavís legal

Post comment