NotíciesRacó del lector

radio blindada ok

S´acompleixen 75 anys de la  de la fi de la Guerra Civil Espanyola i seguim trobant  construccions bèl.liques i fortificacions d´esta etapa tan interessant i complexa – com dramàtica- , de la nostra història, així com patint-ne  conseqüències.   Enterats  de l´existència de la més gran i, probablement, més ben conservada  fortificació de la guerra  de la comarca: RÀDIO BLINDADA,  intentàrem visitar-la, qui escriu i una representant  de la societat civil de  San Antoni  que aglutina els ciutadans d´esta  població del Camp de Túria que  treballen  i es preocupen per aconseguir  salvar el patrimoni històric i difondre la seua existència, ja    que  forma part de la memòria col.lectiva dels ciutadans que resideixen en esta jove població que compta amb poc més de   cinquanta  anys d´història.

RÀDIO BLINDADA  és una construcció militar subterrània ,  edificada a 3-4 metres, en el súbsol de l´actual San Antoni de Benaixeve i que forma part  – o està relacionada – amb la línia de fortificacions que el Govern de la República, presidit pel Dr. Juan Negrín , va decidir construir per a defensar València dels atacs de l´exèrcit rebel de Franco l´any 1938, en plena guerra civil.  No sabem encara si Ràdio Blindada era – o pretenia ser – una estació de comunicació de les diverses línies de defensa ( tres) entre València i el sud de Teruel ( on hi havia el front de guerra en 1938 i des d´on Franco va llançar la seua ofensiva contra  València l´estiu d´aquell any), o és una estació de ràdio difusió, en una zona fortificada i  ben protegida contra els constants bombardejos a què l´aviació nazi-feixista, al servei de Franco,  sotmetia el “cap i casal” i bona part de la  zona costanera valenciana, per a destruir el seus ports d´aprovisionament, fàbriques,  nusos de comunicació i, sobretot, castigar i minvar la capacitat de resistència i la moral  de combat de la població.

Ràdio Blindada se situa en el soterrani de la Residència  de majors de San Antoni , propietat de l´Esglèsia catòlica: consistix en dos búnkers de tres estàncies, on cabrien desenes de persones, units per un passadís  d´uns 3 metres d´alçada; 1,5 d´amplària i uns 50-60 metres de llargària que comunica els dos búnkers bessons en direcció nord- sud. Quan es va acabar la guerra,  esta fortificació es va continuar anomenant  “Radio Blindada” i va ser utilitzada com a polvorí provisional, depenent del Regiment nº 17 d´artilleria de Paterna, mentre es construïen els situats en les coves de Godella i a Benimamet, en el que hui és la Fira de Mostres. Les obres d´acondicionament  per a polvorí ens assenyalen que se situava en el ramal que eixia del kilòmetre 14 de la carretera de València  a Llíria,  cap a Riba-Roja, en el Terme municipal de la Pobla de Vallbona,   en una zona on fitaven els termes de tots dos pobles abans que existira San Antoni,  passant la carretera pel mig d´esta zona militar.

Ràdio Blindada i les edificacions militars posteriors van passar a ser campament del “Frente de Juventudes”  de la falange, acabant  estes obres públiques en mans de al´Esglèsia cap a 1947, sobre les quals es va edificar l´actual residencia, en vàries fases.  Posats en contacte amb la Direcció del centre geriàtric en el mes de gener, estem pendents que el seu Consell d´Administració conteste a la petició ciutadana de poder traure fotografies o filmacions  ( ells entenen que no es visitable pel públic, per tractar-se d´una residència de majors i pel mal estat d´algunes zones de pas)   d´unes fortificacions prou ben conservades que formen part  del patrimoni europeu de les guerres del segle XX i que creiem que tot el món hauria de conéixer, apreciar i fomentar la seua conservació  com a part molt valuosa, juntament amb les restes  de les fortificacions i trinxeres  de San Antoni, del  patrimoni aquitectònic i cultural d´un poble que apenes  si en té, i,  que també formen part  de  la  memòria col.lectiva de tots els valencians.

 
Josep Màrius Climent Prats.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

He llegit i accepte la política de privacitat i lavís legal

Post comment