Gent de BéteraNotícies
Jorge Berzosa

Jorge Berzosa, creador del Centre d’Estudis Locals de Bétera

Fa uns mesos  Jorge Berzosa, veí i enamorat de Bétera, posava en marxa juntament amb la col·laboració d’altres estudiosos el Centre d’Estudis Local de Bétera, un espai on bussejar i aprendre sobre la cultura, la història, la societat i en definitiva: la idiosincràsia de la localitat. Amb els mesos aquesta biblioteca virtual s’ha anat enriquint de documents, arxius gràfics i publicacions desconegudes per a la majoria dels ciutadans i que hui poden llegir-se i conèixer-se gràcies a la costosa tasca de Jorge i els seus col·laboradors. Hui hem parlat amb el seu creador, qui ens ha explicat la filosofia i els objectius d’aquest espai virtual obert a tothom.

Pregunta: Com i amb quin objectiu va sorgir la idea de crear esta web d’Estudis Locals?

Resposta: Preocupat pel poc interès demostrat, jo diria que un desinterès crònic, pels béterans vers la nostra cultura i el nostre passat, malgrat ser Bétera una població amb components en eixe sentit més que sobrats com per atorgar-li una categoria molt elevada, vaig haver de buscar un mitjà que fora capaç de trencar per a sempre amb eixa tendència i posar d’una vegada per totes les coses en el seu lloc.

D’entre les diverses opcions que oferix el món de la informació, vaig caure que el medi més apropiat era el de crear una pàgina web. Els objectius estaven, i estan, ben clars: reunir tot el que s’ha publicat sobre qualsevol aspecte sobre Bétera; dotar al municipi d’una espècie de biblioteca-arxiu directa i permanentment oberta; proporcionar una plataforma directa en la qual poden participar totes les persones que desitgen col·laborar; fomentar la nostra cultura en els àmbits domèstic, educatiu, institucional, etc; ajudar a elaborar propers estudis que més tard o més prompte seran publicats en la Web; fer eco de tots el esdeveniments culturals i bibliogràfics que es duen a terme; recollir i exposar material gràfic i, tal vegada el que és més important, arribar a fer possible el sentir-nos orgullosos de tot allò que significa Bétera, que, com la Web acabarà demostrant, va molt més allà de les festes i de les nostres tradicions populars.

S’ha de tenir en compte la transcendència que suposa això, puix per aquest mitjà, no sols els beterans s’assabenten del seu bagatge cultural, sinó que el coneixement de Bétera passa a persones de la nostra Comunitat, de l’Estat i del món sencer, projectant la ciutat fora del límit geogràfic estricte.

P: Des de quan està en funcionament?

R: La pàgina es va inaugurar ara fa cinc mesos, és a dir, el 23 de novembre de 2013. Va començar d’una manera tímida i callada, quasi diria que de manera experimental, però estava segur de l’impacte que podia ocasionar una vegada que adquirís consistència. A partir de febrer va haver una gran espenta, en especial gràcies a la incorporació inestimable de Joan M. Pons que està aportant ingent material propi, arxivístic, d’hemeroteca, etc.

P: Quines persones formen part del projecté

R: Primerament he de puntualitzar que la pàgina, per ser una realitat, ja ha deixat de ser un “projecte”. Com he dit abans, la Web està oberta a totes les persones que volen col·laborar aportant material. Però a hores d’ara hi figuren quatre: a part del historiador Joan M. Pons i de jo mateix, formen el Centre: Ramon Asensi Ramon, musicòleg i cultivador de les nostres admirades alfàbegues i Vicent Bes i Aloy, un brillant col·leccionista etnòleg.

VISTA GENERAL CASTILLO-001P: Com definiries aquest espaí

R: La pàgina inicial ho defineix perfectament: el Centre es caracteritza per ser un mitjà, laic, cívic i amb independència política que té com a objectiu principal, promoure i coordinar estudis de qualsevol matèria que tinga com a marc de referència la ciutat de Bétera.

P: A qui va dirigit?

R: No hi ha cap públic específic, perquè el ventall és molt ampli. Es dirigeix a qualsevol persona que mostre curiositat per un tema en concret; pels mestres en la preparació de continguts versats sobre el poble; a les institucions locals per a contextualitzar documents; als estudiants per a realitzar treballs escolars, a les persones que s’introduixen en el camp de la investigació local; als que volen assentar o contrarestar opinions, basant-se en estudis seriosos; a tots els que els faria content veure publicada en la Web els seus estudis, fotografies, etc, o que volen veure reflectits materials que poden aportar d’altres persones i que no estan contemplats en la pàgina… Ja he dit que el Centre està obert a tots, i això és així en qualsevol sentit.

P: La part educativa té molta importància, és necessari que la història de Bétera s’estudie en les escoles?

R: Aquesta és una qüestió fonamental i espere que la Web contribuixca en fer-ho possible. La tasca educadora en els nostres valors culturals, artístics, històrics, etnològics, tradicionals, etc., ha de començar des de ben xicotets, perquè és l’única forma de que arriben a estimar el que som i el que tenim, respectant-ho, conservant-ho i transmetent-lo a les següents generacions. La forma més convenient per aconseguir-ho seria la introducció en els currículums escolars, especialment en les àrees de Socials i Música, de la nostra història i tradició, amb més raó, per ser més palpable, de com es fa a nivell de la nostra Comunitat. Sense cap dubte la Web és una eina que podrà ajudar en dur-ho endavant. A part d’això, hi ha el propòsit, com s’afirma en la pàgina d’Inici, de creació d´unes rutes didàctiques destinades als escolars pel casc urbà i paratges del terme de Bétera. Seria altament beneficiós per a tots que els mestres de Bétera puguessen fer arribar a la pàgina les seues experiències i els seus projectes en aquest camp.

P: Quins continguts podem trobar?

calle betera 2R: La Web està estructurada d’una manera molt senzilla. Hi ha a la capçalera de la pàgina d’Inici els temes que es tracten. Espitjant en cada tema apareixen arxius relacionats i, a un costat, els apartats que tenen a veure amb el tema. Fent clic en el apartat elegit, trobaran una relació d’arxius, tots en PDF. En definitiva els temes són: HISTÒRIA, PATRIMONI ARTÍSTIC-CULTURAL, HISTÒRIA GRÀFICA, CULTURA POPULAR, EDUCACIÓ, FESTES, MEDI NATURAL, DIVERSOS, BIBLIOTECA, i ENLLAÇOS. Alguns dels temes i apartats van acompanyats de corresponents fotografies. Cada vegada que s’incorpora un arxiu o article, o bé que es produixen esdeveniments culturals, o bé quan hi ha un canvi, s’informa en la pàgina d’Inici

P: Està despertat interès la vostra web en el municipí

R: Hagudes comptes que ara per ara només tenim per donar a conèixer la nostra pàgina web el boca a boca, podem considerar un èxit l’interès que ha despertat. Actualment comptem amb un total de 13.000 visites i una mitjana de 80 a 100 diàries. A mesura que es va coneixent l’existència de la nostra pàgina web per part de la gent, l’nterès va en augment. Però potser que si hagués una mica més de suport per part de l’Administració local el interès seria més gran i arribaria a més gent.

Ens conforta saber que ha transcendit a altres mitjans, com és, per exemple, la web de REMEMBER VALENCIA, a la pàgina 124 de la III sèrie, on fa un entusiasta reconeixement de la nostra tasca el professor titular de Dret Constitucional de la Universitat de València, Mariano García Pechuan. I com no, ens sentim també altament satisfets cada vegada que un seguidor de la Web ens transmet el seu comentari

P: Voleu afegir algun desig o menció que no li haguem preguntat?

R: Si, abans d’acabar voldria fer una menció especial d’agraïment al mestre i historiador Joan M. Pons Campos, ja que sense ell aquesta pàgina web no hagués aconseguit la quantitat i qualitat del seu contingut. Personalment crec que Joan M. Pons Camps, és en l´actualitat l’historiador més ben preparat per parlar de la història i idiosincràsia del nostre poble de Bétera.

El meu més sentit agraïment a totes aquelles persones anònimes, que han col · laborat aportant materials gràfics i orals en els continguts de la pàgina web.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

He llegit i accepte la política de privacitat i lavís legal

Post comment