Festes de BéteraNotícies

La Nit de les Danses de Bétera s’ha convertit en una de les vetllades nocturnes més característiques de les Festes de les Alfàbegues. Més d’un centenar de ballarins porten mesos assajant als locals de la Asoaciación l’Aljama de Bétera les danses que aquesta entitat ha anat recuperant any rere any.

Aquesta nit, a les 23.15 hores, serà el moment en què mostren als ciutadans de Bétera els seus progressos al so de la música de la Colla Xe que burra! Aquest és un acte que es consolida com a preludi al dia de la festa gran de Bétera i que esta nit tornarà a omplir els carrers del centre històric de la localitat. Ataviats amb els vestits regionals els assistents dansaran des de la Plaça del Mercat fins a la Placeta del Sol al ritme de la música de tabal i dolçaina.

danses beteraDes de 2004 lluitant per recuperar les danses de Bétera

Des de l’any 2004, els integrants que formem l’entitat cultural l’Aljama es van plantejar un un projecte molt il·lusionant, recuperar unes danses de carrer (la dansà) al nostre poble, “treball molt difícil lamentablement a causa de la falta d’informació que ens trobem en eixe moment en quant a documentació, referències i la resta de notícies respecte a este assumpte, per la qual cosa el treball d’investigació i el treball de camp que se’ns presentava per davant era molt complicat”, afirmen des de l’entitat.

“El fet de no tindre les musiques i melodies que s’utilitzaven els anys en que es ballaven les danses de carrer a Bétera (pràcticament fins la segon dècada del passat segle XX), ens complicava molt el montatge de la dansà, i vam tindre que treballar en la recerca del que podia ser la música per a poder executar les danses”, ens expliquen.

Amb la l’ajuda fonamental de Fermin Pardoes va iniciar el projecte. “El primer que volíem fer era contactar amb la gent gran del poble per fer un  minuciós treball de camp, en esta ocasió va ser Amparo Domenech qui en l’any 2004 ens va apropar a gent major del poble com Paquita Coll Ricart, María Broseta Miralles (Maria la Cola), María Coscollar, Manuel Aloy (el tio Manuel de la “Azhoor”) i Juan Fuentes (Juanito el de la ferreteria), vam viure uns mesos al costat d’ells realment extraordinaris i entranyables, alguns d’ells recordaven alguna cosa de les danses de carrer i ens van arribar a contar alguns detalls, però fonamentalment, ens van cantar cançons que recordaven dels seus iaios, cançons que nosaltres considerem que formen part del patrimoni cultural de Bétera, i per tant, algunes d’eixes melodies i cançons, ens aprofitaven per al nostre projecte”.

“Amb molt de treball i esforç, finalment en l’any 2006 aconseguirem introduir les danses de Bétera dins del calendari festiu del nostre poble. Any rere any, estes danses s’han consolidat dins de les nostres estimades festes de les alfàbegues, i enguany podrem vore a mes de 110 persones ballant les danses de Bétera, tot un orgull per a nosaltres”, afirmen des de l’Aljama.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

He llegit i accepte la política de privacitat i lavís legal

Post comment