debate betera 1El diari Betera.com juntament amb l’Ateneu Cultural de Bétera van organitzar divendres passat el primer debat electoral municipal de la democràcia celebrat en aquesta localitat. En l’acte van participar sis dels nou candidats que es presenten a l’alcaldia de Bétera: Cristina Alemany (Copromís), Salvador Beltrán (Mas Camarena-CUBE), Juan Zaragozá (PSOE), Luis Poveda (EU-Els Verds), Augusto Sevilla (Asamblea Bétera Ciudadana) i David Aloy (UPyD).

Lamentablement no van participar Germán Cotanda (PP), Kike Alcàcer (UPIB) ni tampoc, Pedro Gallén (Ciudadanos). Els tres es van posar en contacte amb l’organització per excusar la seua absència en el debat. L’Alcalde i candidat del PP va informar que tenia un acte a València al costat del President Fabra, el candidat per UPIB va posar com a excusa que l’organització no garantia la imparcialitat de la trobada i Pedro Gallén, de Ciudadanos, va assegurar que a causa d’un canvi d’agenda havia de participar en un acte a València.

debate betera 2

El periodista de Nàquera i moderador del debat, Frederic Ibáñez, va començar el debat assegurant que totes les formacions polítiques de Bétera estaven convidades a participar, explicar les seues idees i projectes i debatre’ls “com sol passar en totes les democràcies avançades europees, per la qual cosa és un acte important per al poble de Bétera”, i va lamentar que tres formacions polítiques no participaren,”en les democràcies avançades aquests debats no es qüestionen, es fan sempre i els candidats van, la qual cosa és un símptoma de maduresa democràtica “.

Massiva participació dels veïns

debate betera 3El Saló de Plens del Castell es va omplir de veïns i veïnes de Bétera que no es volgueren perdre aquest esdeveniment en el qual molts van tenir l’oportunitat de veure i escoltar per primera vegada als candidats a l’alcaldia.

El debat va estar dividit en tres parts: durant les dues primeres els candidats van tenir cinc minuts en cadascuna per presentar-se als veïns, parlar de la seua formació i dels punts del seu programa. La tercera part va estar dedicada a les preguntes del públic, en total gairebé un centenar de qüestions sobre tot tipus d’aspectes.

Així per exemple Salvador Beltrán (Mas Camarena-CUBE) va explicar l’objectiu del seu partit de voler “buscar l’equiparació entre totes les zones del municipi. Nosaltres som gent raonable i demanem coses lògiques: equlibri”. Salvador va assegurar que els 18 edificis municipals que hi ha a Bétera estan “el 100% construïts al centre urbà, cap d’ells a les urbanitzacions o la perifèria tot i que vivim el 40% de la població”.

Per la seua banda Cristina Alemany (Compromís) va reivindicar el sentit de la paraula “política” tal com l’entenien els grecs i va assegurar que la seua formació té l’objectiu de “tornar a l’arrel de la paraula, tornar a que els polítics defensen els interessos de la ciutadania per damunt dels interessos particulars i privats”. Alemany va realitzar un dura crítica a la corrupció que afecta a totes les institucions, “hi ha ajuntaments, les tres diputacions, i al govern de la Generalitat hi ha persones imputades i esquitxades per la corrupció” i ha assegurat que els polítics “no estem per perputuarse en el poder o enriquir-se sinó per estar al costat dels més febles, de la justícia i de la veritat”.

Juan Zaragozá, candidat pel PSOE, va voler parlar sobretot d’ocupació i de crear oportunitats per als aturats de Bétera “no hi ha altra prioritat en el nostre programa electoral que l’ocupació, que qui vullga montar un negoci o empresa ho tinga fàcil a Bétera ja que sense treball no hi ha futur “, i va anunciar la creació d’un pla local d’ocupació que afavorisca la contractació de joves, aturats de llarga durada o dels col·lectius més desfavorits.

Per la seua banda el candidat d’EU, Luis Poveda, ja en la seua primera intervenció va esbossar les línies principals de les seues propostes per Bétera com la “remunicipalització de serveis que s’han privatitzat, serveis bàsics que cal que tornen a ser de gestió directa ja que s’ha demostrat que és més barat i el servei és de la mateixa qualitat, com a mínim “, també van parlar d’ocupació” a Bétera a l’abril de 2011 teníem 1.711 aturats i a l’abril de 2015 tenim 1794, per tant la cloquejada recuperació econòmica a Bétera no arriba, l’ocupació no arriba “.

David Aloy, candidat d’UPyD, va voler parlar del seu equip “està format per gent jove, amb ganes, implicada en la societat de Bétera, gent que ha demostrat que l’apassiona seu poble, sense cap remuneració i simplement per voler millorar el lloc on viuen i on van a viure dels seus fills “. Aloy va apostar per posar en marxa una gestió “transparent total: que qualsevol veí des de casa puga saber què val la pereta que acaben de canviar davant de sa casa” i va apostar per una gestió creativa “hem de saber que els diners dels pressupostos no són dels polítics, són dels veïns”.

Agusto Sevilla, candidat de Asamble Bétera Ciutadana, va voler fer un retrat general de la situació actual: desnonaments, pobresa i polítics sense sentiments i va assegurar que les “elits polítiques s’han dedicat a governar per a ells i per als seus amics i no els importem els ciutadans de a peu ni el que ens passa “. Sevilla es va mostrar orgullós de ser “els nous” i es va desvincular de l’actual classe política “ells ens han portat a la desesperant actual situació per tant, com anem a confiar que siguen ells els que ens traguen d’ellá”.

Debat íntegre al nostre canal de YouTube

El debat va ser gravat íntegrament i es pot visualitzar per complet al nostre canal de YouTube.

– Primera part del debat

– Segona part del debat

– Tercera part del debat (preguntes del públic)

– Videoclip resum

 

Imprimir article
Comenta aquesta notícia

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

He llegit i accepte la política de privacitat i lavís legal

Post comment