Festes de BéteraNotícies

alfabegues betera 4Tan sols queda un mes i mig de perquè Les Alfàbegues isquen de l’Hort de Manolo “El Morquero” i passegen pels carrers de Bétera per a omplir un any més el poble de color, olor, festa i tradició. Betera.com ha volgut visitar l’hort i parlar amb el seu cuidador perquè ens explique com va aquest any el cultiu de les majestuoses plantes.

I allí hem trobat a Ramón Asensi com sempre desfullant, regant, netejant i posant canyes i fils perquè el creixement siga l’adequat i les plantes tinguen la mida, el color i l’olor perfecte per al dia gran de Bétera.  Les 86 plantes van ser sembrades el 28 de març, moment en què els encarregats de realitzar este treball ho van tenir tot preparat. De les 86, 43 es crien a l’hort i altres 43 en el cementiri ja que dins del corral no caben.

alfabegues betera 8

“Este any durant el mes de maig ha fet molta calor i això ha afavorit el creixement de les plantes, i la pluja, mentre no caiga pedra, tampoc ens perjudica”, ens explica Ramón. En estos moments les plantes ja fan més d’un metre, concretament 1m i 15cm encara és massa prompte per a saber si enguany es batrà algun record, “en estos moments estem a meitat del procés, posant fils i desullant perquè vagen creixent bé. Encara no hem fumigat ja que sinó veiem res és possible que no faça falta “, explica el criador.

alfabegues betera 9Corre el rumor que les alfàbegues més grans, les més majestuoses, les reguen amb cassalla “és veritat que l’olor ens recorda al licor però és per la varietat que plantem, no perquè estiga regada amb cassalla”, desmenteix Ramón entre rises.

El que sí que és important perquè continuen creixent a este ritme és l’abonament, per això a l’hort hi ha quatre dipòsits plens de nutrients que es reparteixen per goteig, encara que Ramón insisteix que el més important “és que seguisquen creixent al sol de Bétera i que no haja tempesta, encara que en eixe cas tirarem el toldo per protegir-les”, afirma.

L’any passat l’ofrena la van obrir altres plantes, les perpeutes i a els formentets, una altra varietat que van portar alguns voluntaris a els muscles recuperant així una antiga tradició, “este any també les hem plantat i els hem demanat a les obreres que busquen portadors encara hi ha gent que les va portar l’any passat i que vol repetir malgrat el que pesen. Este any intentarem que pesen menys evitant que el test de fang estiga banyat”.

alfabegues betera 1 alfabegues betera 7

 
 
 
 
 
alfabegues betera 6 alfabegues betera 10

Imprimir article
Comenta aquesta notícia

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

He llegit i accepte la política de privacitat i lavís legal

Post comment