Camp de TúriaOci i Cultura

cartellverkamiEls propers dies 4 i 5 de setembre tindrà lloc a Llíria la quarta edició de l’Aplec de Camp de Túria. Es tracta d’una iniciativa sorgida a partir de diversos col·lectius i entitats d’arreu de la comarca que, segons els organitzadors, “pretén ser un espai de trobada i participació on desenvolupar una alternativa al model d’oci imperant, basat en el consumisme i l’alienació social”.

Després de les edicions de Béteral’Eliana i Nàquera, enguany l’Aplec es trasllada a la capital de Camp de Túria consolidant, d’aquesta manera, un dels principals objectius de la trobada. En aquest sentit, des de l’Aplec es remarca que “és fonamental que aquesta siga una iniciativa itinerant, capaç d’estendre  l’alternativa a tots i cadascun dels indrets de la nostra comarca.”

L’Aplec de Camp de Túria ofereix una gran diversitat d’activitats al llarg de tot el cap de setmana, amb les quals es pretén arribar a un públic molt divers. Segons els organitzadors “l’Aplec busca prendre les places i els carrers dels nostres pobles per tal de crear espais on gent de tot tipus puguem compartir experiències i vivències d’una manera divertida”.

Enguany, tot i que encara no s’ha acabat de tancar el programa d’activitats, ja s’han confirmat aquelles que vertebraran la  IV trobada comarcal. D’aquesta manera, l’Aplec començarà amb el ja habitual pregó inaugural i una cercavila que recorrerà els carrers més cèntrics de la localitat edetana.

A les ja tradicionals Fires d’Entitats i d’Artesania, enguany caldrà afegir una nova Fira Agroalimentària enfocada a la promoció del conreu i del consum ecològic. Els tradicionals cercatasques i la ruta guiada per conèixer el territori continuaran tenint el seu espai en aquesta quarta edició de l’Aplec.

La cultura popular també juga un paper essencial en aquesta trobada comarcal. Així, es desenvoluparan diversos tallers i exhibicions de pilota valenciana, muixeranga i danses populars. La  nit de divendres, d’altra banda, comptarà amb l’actuació de Rascanya i un posterior sarau obert a totes aquelles persones que vulguen ballar i fer repicar les postisses. Mentrestant, dissabte, una colla de dimonis serà l’encarregada d’omplir de llum els carrers de la localitat, representant un del millors exemples de la nostra tradició del foc.

L’espai de debat polític i de crítica social enguany estarà cobert per una taula redona que du per títol com treballar per tal de recuperar sobiranies?. Des de l’organització ens asseguren que “tot i que encara s’està treballant en la configuració de la taula de debat, de moment ja podem confirmar la participació del forner i economista Josep Manuel Busqueta.”

Música en valencià

cartell_activitatsFinalment, la música en valencià continua ocupant un espai central en l’Aplec de Camp de Túria. Enguany, aquesta aposta estarà coberta per les actuacions de la jove cantautora lliriana Maria Faubel per a la nit de divendres. D’altra banda, seran els d’Skatuttipresto, King Kong Boy, la Gossa Sorda i Zoo els encarregats d’omplir l’espai musical en valencià de dissabte a la nit.

L’Aplec de Camp de Túria: una aposta per la Unitat Popular

L’Aplec de Camp de Túria naix de la voluntat i el treball de diverses persones a nivell individual i de més d’una desena d’associacions de la comarca entre ateneus i casals, col·lectius juvenils, grups de danses i de cultura popular, col·lectius pel valencià, entitats en defensa del territori, etc.

Des de l’organització de l’Aplec expliquen que “si bé al començament l’objectiu era coordinar l’acció de diversos col·lectius que treballàvem de manera individual per potenciar un gran esdeveniment a nivell comarcal, ara volem incidir i ampliar aquesta xarxa de complicitats per fer de l’Aplec un conglomerat d’experiències capaces de donar-nos suport les unes a les altres”.

D’aquesta manera des de l’Aplec de Camp de Túria “sembre es busca incidir en el teixit associatiu local dels pobles on té lloc la trobada per tal d’anar sumant, poc a poc, més mans al projecte”. Enguany, a les entitats que ja hi col·laboraven, s’han sumat més d’una desena de col·lectius de la localitat lliriana els quals, a més, ompliran el programa de l’Aplec amb activitats tan diverses com: tallers de ceràmica, zumbatxi-kung, jocs de taula, escalabirres, una fira d’adopció d’animals o actuacions musicals.

Si bé les entitats participen i són visibles en la totalitat de l’Aplec, prenen una especial importància en la Fira d’Entitats organitzada per al dissabte de matí. Es tracta d’una fira on les diverses entitats locals i comarcals d’arreu de Camp de Túria donen a conèixer els seus projectes a tota la gent que passa a gaudir de les activitats organitzades durant la mateixa. Sense cap tipus de dubte, es tracta d’una de les millor maneres de conèixer la realitat associativa de la comarca de Camp de Túria.

Una aposta assembleària i autogestionada

Segons expliquen els organitzadors “l’Aplec de Camp de Túria és una iniciativa autogestionada que, tot i no rebutjar ajudes i subvencions, tampoc no  vol dependre d’elles”. En aquest sentit, l’Aplec és possible gràcies a les entrades econòmiques que tenen lloc durant la pròpia trobada, però també a partir d’altres actes que s’organitzen al llarg de l’any i que li donen continuïtat al projecte. Alguns exemples són la Festa Estellés o la Calçotada Popular de Camp de Túria, que enguany ha celebrat la seua primera edició a Benaguasil.

Tot i així remarquen que “la pujada de l’IVA, l’enduriment dels requisits administratius com les assegurances, la seguretat privada, plans d’evacuació, serveis sanitaris i d’urgència… són qüestions que any rere any van augmentant els costos de l’organització i, en conseqüència, dificulten la viabilitat econòmica del projecte”.

És per això que enguany han decidit fer un pas més enllà i s’han llançat a l’aventura del micromecenatge. El projecte Fem Aplec Camp de Túria té com a objectiu arribar a la xifra de 3.500€. Des de l’organització de l’Aplec ens expliquen que “estem contentes de l’acollida que està tenint el Verkami i esperem que el 26 de juliol, últim dia abans de tancar el projecte, hagem superat la quantitat marcada sense massa problemes”.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

He llegit i accepte la política de privacitat i lavís legal

Post comment