Festes de BéteraNotícies

Carlos 1Amb l’arribada del mes d’agost arriben també les Festes de Bétera 2015. Com cada any aquest diari ha volgut xarrar amb el President dels Majorals, Carlos Tórtola, que estos dies treballa sense parar juntament amb els seus companys perquè tot estiga a punt el dia 12. A casa dels Tórtola sempre s’ha viscut al màxim les festes de Bétera, de fet el seu pare, Carlos i el seu tio. Jesús, també van ser  majorals hasta tres vegades. Ell ja va ser fester a 2002 però esta vegada repeteix i ho fa com a president tal i com va ser el seu pare als anys 1978, 1982 i 1989.

P: Primer de tot, com va l’organització de les festes?

R: Va bé, estem treballant com a locos perquè tot isca bé. Ara estem tancant temes de pressupost: coets, confeti i carrosses per a la cavalcada. Ja no parem fins al dia 22.

P: Teniu ganes que arribe el Sopar d’Estiu de dissabté

R: Sí, hem organitzat un bon sopar per 50 euros i esperem que l’afluència supere els 300 comensals. És un sopar especial per l’entorn i la decoració de la piscina, per la indumentària de les obreres i perquè es respira ja olor a festa. Hi haurà balls de saló i discomòbil fins que ens tiren.

obreres 30R: Quins actes espereu amb més ganes?

P: Personalment el dia de la presentació, és un dia pesat i llarg, però com a president és un dia que et creus el que està passant.

P: Ser president és molta feina, nó

R: És costós ser president i ser majoral. Durant estos tres anys hem perdut molt temps d’estar amb la família, els amics i la parella. Els majorals ens ho passem molt bé però també treballem molt.

P: Sense la família seria impossible ser majoral…

R: Sí clar. Nosaltres desapareguem el dia 11 d’agost però les mares, els pares i les nostres parelles estan darrere ajudant-nos en tot. Hem de reconèixer el seu treball també.

P: La indumentària en aquesta festa és molt important, ja la teniu preparadá

R: Sí, ja tenim les camises, els pantalons i les espardenyes que hem comprat a Bétera. La indumentària ens fa il·lusió també als majorals, és un tema que portem en secret: ens broden els mocadors personalment amb motius de família que només revelarem el dia 15. També es secret el colors del monos per als dies de foc.

carrer1P: I el color del confeti…

R: Sí clar, no pense dir res sobre els colors del confeti, només esperem que siga impressionant.

P: Ja teniu els coets?

R: Sí, està tot demanat ja que cal sol.licitar uns permisos a la delegació de govern. Estem parlant de molts quilos de pólvora. En coets se’ns va bona part del pressupost però és festa per al poble, és el que els veïns i veïnes volen. Nosaltres tirem els coets però els disfruta el poble.

P: Com es financen tots els actes que organitzeú

R: El nostre pressupost ix fonamentalment de la venda de loteria i de targetes durant tot l’any. També dels 700 librets que hem de vendre abans del dia 12 ja que comptem amb estos diners i, sobretot, del barracó en què vam treballar dur les passades festes. Aproximadament el 40% dels nostres ingressos per pagar actes els vam obtenir l’any passat, és vital. Varem treballar moltíssim, és dur però és bonic, la nostra colla està formada per gent que som amics de tota la vida i per altres que mai han sigut majorals i el barracó va fer que els 19 ens coneguérem bé i ens unírem.

mayorales-2015-2P: Vosaltres sou 19 majorals i el recomanable és que la colla siga com a mínim de 20, no és així?

R: Sí, nosaltres som cinc menys que el 2014 i això es nota sobretot a l’hora de treballar i d’organitzar torns al barracó.

P: Finalment s’ha aconseguit ajuntar una colla per a 2016, corria perill la festá

R: Sí, clar que corria perill. Estem molt contents que s’haja aconseguit reunir este grup de valents als que els hem oferit tot el nostre suport. Animem a la gent a acudir a sopar al barracó ja que aquests ingressos van a ser fonamentals per a les pròximes festes. Era impensable que el dia 22 d’agost no hagués majorals que recolliren a les noves obreres i a nivell de pressupost no sabíem si l’ajuntament podria assumir en solitari les despeses de les festes.

P: Hem de recordar que les festes les financen els Majorals gràcies a la col·laboració dels veïns i veïnes…

R: Sí, clar. L’Ajuntament de Bétera s’encarrega de l’organització i dels dies 12 i 22 d’agost, però el gruix de la festa ix del pressupost d’Obreres i Majorals.

obreres 32P: D’on ve el logo i el lema de la vostra collá

R: Els iaios i la gent gran diu que la cassalla té gust al grafit de les llapisseres antigues i d’ací ve el nostre lema: “amb sabor llapissera”.

P: Per acabar, explica’ns, com és la vostra relació amb les obreres?

R: Vam encaixar bé des del primer dia amb elles. Vénen a tot des del principi, estan molt implicades en la festa i són treballadores. No podriem haver escollit quatre obreres millor i no ho dic per dir.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia

1 Comment

  1. Yo creó que si se hiciera como en las fallas una repleta por el pueblo le gente que de fuera que creó somos mayoría se enterarían y aplicarían

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

He llegit i accepte la política de privacitat i lavís legal

Post comment