Notícies

alfabegues-betera-61EP/redacció. Les alfàbegues, que ixen en processó per la localitat tots els 15 d’agost en honor a la Verge de l’Assumpció, han arribat este any els 2,70 metres d’altura, una xifra que s’acosta al rècord de 2012 amb 2,86 metres, segons ha explicat el cuidador de les plantes, Ramon Asensi.

Les plantes, que l’any passat es van quedar als 2,40 metres, han crescut més este any per la calor. Segons ha indicat Asensi, creixen a un ritme de quatre centímetres al dia, i s’han de regar, de mitjana, deu vegades per jornada. “En jornades de calor o de ponent, han d’estar tot el dia amb aigua per evitar que es sequen”, ha assenyalat el cuidador.

Asensi ha explicat que per a la processó d’enguany es van plantar 85 ‘alfàbegues’ a finals de març, encara que només 16 eixiran pels carrers de la localitat. Les plantes requereixen unes cures constants, per evitar que es fiquen de color groc  i perquè creixquen amb la tradicional forma de triangle invertit, per al que se’ls col·loca una estructura amb llistons i fils en forma de teranyina . “Mitjançant estes mesures s’aconsegueix que creixque tant, ja que de normal un alfàbrega creix només entre 40 i 50 centímetres”, ha assenyalat el cuidador.

400 anys d’ Alfàbegues

alfabegues betera 4Segons ha explicat Asensi, hi ha investigacions en la localitat que indiquen que la processó de les ‘alfàbegues’ es porta celebrant més de 400 anys. “Sabem que durant la Guerra Civil no es van treure les plantes als carrers, però des de llavors s’ha fet la festa tots els anys”, ha assenyalat el cuidador.

D’altra banda, segons Asensi, recentment s’ha trobat en el poblat musulmà abandonat de Bufilla, proper a la localitat, un ‘alfabeguer’ -maceta de les ‘alfàbegues’ – que data del segle XIV, per la qual cosa s’està investigant si la festa també se celebra des d’estes dates.

Patrocinio GES

¡Consigue gratis una tablet!. Accede aquí al cupón de tu  Tablet.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

He llegit i accepte la política de privacitat i lavís legal

Post comment