marques-betera21OPINIÓ

Vicent El Marqués, estàtua i veí de Bétera

Acabem de deixar arrere una setmana, repleta d’actes polítics, institucionals i de demostració de la voluntat de la ciutadania i a més a més a nivell local vam tindre ple de l’Ajuntament. Al país, enquestes i la celebració del 9 d’Octubre, la primera després de 20 anys de govern del PP i que havia alçat moltes suspicàcies interessades, que no volien una altra cosa que trencar la convivència pacífica.

Començant pel que ens queda més pròxim, dilluns passat dia cinc es va celebrar Ple de l’Ajuntament de Bétera. Un poc abans de les 19:00 hores el saló del Castell ja estava ple de veïns, tant de bo eixa siga l’estampa que vegem durant tota la legislatura, que millor, per a la transparència i l’exercici de la democràcia, que els ciutadans siguem coneixedors de primera mà de les decisions que s’adopten. Encara que si vos sóc sincer, pense que lo nombrós de l’assistència se devia, al fet que es volia saber com havia quedat i que informació es donava respecte de l’irregular assumpte dels diners que va aparéixer en el fals sostre d’una de les escoletes municipals.

Del ple vull ressaltar dos coses, de les nombroses que van haver-hi:

El punt sext de l’orde del dia, em resultava, a priori, prou interessant, era un informe sobre resolucions d’Alcaldia de 2014 contràries als “reparos” que s’havien ficat per Intervenció municipal. Clar, si hi ha una interventora municipal que ha de fiscalitzar i controlar els gastos de l’Ajuntament, i per part del govern d’eixe moment no se feia cap cas, hauríem de saber el perquè d’eixa situació.

D. Enric Alvarez, actual regidor d’Hisenda, va fer resum de l’informe, aclarint als present, que amb anterioritat s’havien agilitzat els pagaments i això en detriment del control i fiscalització dels mateixos,és a dir de la transparència, inclus es feien pagaments que no havien estat previstos. Situació la veritat preocupant a banda de irregular. Per part de l’actual regidor delegat d’àrea es va exposar, que el criteri de l’actual equip de govern era un altre, on primara precisament el control del gasto.

cotanda pleno beteraA poc a poc van anar passant els següents punts de l’orde del dia, en algun d’ells el portaveu del PP d. German Cotanda, intervènia amb argumentacions, per a defendre les actuacions del seu anterior govern.

Va arribar el punt desseté, on s’anava donar compte del controvertit Decret d’Alcaldia, respecte de la participació dels membres de la corporació en les processons, i ací vam poder viure uns dels moments més tristos de la recent història democràtica del nostre poble, el PP i el regidor no adscrit van abandonar la sessió plenària, argumentant defendre els seus drets.

I per a defendre quelcom has d’abandonar? no ho entenc, no entraré en controvèrsies de la idoneïtat o no del decret, encara que ho tinc clar. El que  no entenc és la frivolitat d’uns representants d’abandonar una sessió plenària argumentat este motiu, m’haguera agradat que els membres del PP s’hagueren alçat amb la mateixa celeritat davant dels innumerables casos de corrupció que s’han viscut en el seu partit, i que l’hagueren abandonat per a defendre els seus drets com a polítics íntegres, o que s’hagueren alçat quan el Consell de la GVA amb un colp d’estat va deixar sense senyal RTVV, o que s’hagueren alçat per a demanar que es pagaren les ajudes a la dependència, o per a defendre el valencià, o per a defendre l’educació, o per a defendre el benestar de les persones, qüestions totes estes maltractades pel govern que duc a terme el partit a què pertanyen, però clar, ací no es van alçar, van donar la “cabotà” com a seguidors fidels.

Amb la fugida ens quedem sense saber que tènia que dir dña. Rosario Martinez, respecte a tot açò de l’escoleta, segurament amb les seues explicacions haguerem entés la irregularitat i la voluntat de tots per regularitzar-la, però clar, donar explicacions es algo que ja depén de cadascú, i que trie el moment i lloc adequat, encara que quin millor lloc que una sessió plenaria.

Passat el Ple, va arribar un altre dels dies importants de la setmana, el 9 d’Octubre, dia de tots els valencians, que enguany ha tornat a ser realment el dia de tots, durant els dies anteriors, inclús setmanes, per part de diferents grups polítics, s’havia creat d’una forma totalment irresponsable un ambient més propi de la transició que del moment en què estem vivint. Els de sempre volien desenpolvar els fantasmes de velles batalles, que mai van haver d’existir, que van dividir, però que ara per ara han sigut superades per la gran immensa majoria dels valencians.

I eixe va ser el motiu que este 9 d’Octubre  fóra tan especial, un Alcalde, com d. Joan Ribó que simbolitza el canvi de la forma de fer política, una política per a les persones i amb una indubtable clau valenciana, va ser el portador de la Senyera, el recorregut va ser acompanyat per milers de persones, que van canviar la forma d’entendre la processó cívica, que van fer de la mateixa un acte pacífic, reivindicatiu i festiu, en el que cabien totes i tots. Els membres d’extrema dreta, i açò no és una apreciació subjectiva, van quedar per fi en un segon i exigu pla, la processó cívica deixava d’estar segrestada per les esvàstiques i banderes espanyoles preconstitucionals, deixant pas a les banderes de la convivència.

Era un dia important, un dia en què el canvi ja no sols polític, sinó també social es va fer més que evident, amb una societat que ha perdut la por, que vol reivindicar els seus drets, un millor finançament, una societat a la què ja no “alimenten molles  ara vol el pa sencer”.

Dos fets molt diferents els que vos he descrit però que deixen bé patents les antigues formes i els nous temps, el que hem viscut i patit i el camí que hem començat a recórrer. Està clar que els governants han passat del trage i corbata, a la roba de faena, a arromangar-se per trobar solucions reals que falta feia.

 
 

Imprimir article
Comenta aquesta notícia

0 Comments

  1. Solo agradecer a el Sr marques, una vez mas, su sensatez y su claridad, el primero de los temas ya no merece ni comentario, si acaso la confusion que en mi despierta que ante un hecho como el del falso techo, y sin entrar en si hubo o no delito, que eso es cosa de los jueces, nadie asuma responsabilidades, esta claro que los politicos, los malos politicos no lo van a hacer, pero ante la infraccion administrativa, la responsable del centro, la Sra directora, no va a sumir ninguna responsabilidad, y si ella no lo hace.. ¿ que van a hacer los actuales responsables.?, no se entiende que siga siendo la directora, cobrando como tal y teniendo la responsabilidad de la gestion, porque eso es como, de forma implicita, dar la razon a la irregularidad que esta señorita asumio cuando accedio al puesto, callo durante todo el resto de la legislatura y solo aireo cuando se produzco un cambio de gobierno municipal, eso, señores, se llama ventajismo u oportunismo, pero ahi sigue, como si nada hubiese pasado…
    debe ser que aun no he llegado a comprender los delicados vericuetos que exige el gobierno municipal, porque si no es por una poderosa razon que lo justifique nadie va a entender, ni siquiera yo, porque el ser irregular y no respetar las normas no acarrea consecuencia alguna para el que las vulnera, y medios hay para ello, apercibimiento, suspension cautelar, falta leve o grave, etc, etc.
    Esta perfecto airear estos casos, lo ya no tan perfecto es que los responsables, politicos o empleados no asuman las consecuencias de sus actos.

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

He llegit i accepte la política de privacitat i lavís legal

Post comment