Opinió

marques-betera-tallatOPINIÓ
Vicent el Marqués, estàtua i veí de Bétera

El 20D ja és història, ara vorem si també farà història. Com es normal en estos moments, ja tot son anàlisis i hipòtesis sobre els escenaris que es poden donar, però no vaig a fer cap anàlisi dels resultats estatals, ni dels possibles escenaris, no estic preparat per poder discernir sobre eixos menesters.

Hui em centraré en les afirmacions, sí heu llegit bé, amb les afirmacions que fan des de’ls polítics fins qualsevol de nosaltres mentres prenim café o esmorzem.

Primera afirmació.- Que es repeteix sempre després d´unes eleccions, “hi ha que canviar la llei electoral”, està afirmació, ve alimentada perquè ens la diuen tots o quasi tots els partits polítics des de que es tanquen les urnes, la duen als programes, i apareixerà com una reivindicació als possibles pactes. I els ciutadans la fem nostra, està clar, per example al País Valencià som més de cinc milions d’habitants i triem 32 diputats, si mirem altres territoris vorem com uns pateixen de infrarepresentació i altres de suprarepresentació (no sé si estes paraules existeixen), i està clar que és més fàcil (parlant en vots), trauré representació en un lloc que en altre, segur que heu escoltat esta afirmació, i segur que també haureu vist com tots asentixen amb el cap.

Jo aniria més enllà, també podiem canviar el sistema de llistes tancades i bloquejades, que el ciutadans pugam triar directament a aquelles persones que volem que ens representen, i no estar exposats i tindre que triar entre la llista i l’ordre que ens proposen els partits, que moltes voltes premien la mediocritat, i serveixen per pagar fidelitats internes, i després estos representants realment ni ens representen, ni els preocupem.

Però ja vos dic, tots ho comentem, pero legislatura rere legislatura, ningú canvia la llei ni el sistema electoral. D’ací uns dies ningú parlarà d’açò i el tal d’Hont deixà de ser Trending Topic a les nostres converses quotidianes.

betera elecciones 8Segona Afirmació.– Esta em dol més, “abans d’estiu tindrem altra volta eleccions” redeu, que no val el que hem votat? Que no han entés el missatgé Volem posar punt i final a les dictadures de les majories absolutes, volem que les polítiques siguen fruit del dialeg, del consens, del debat i on tots ens sentim representats. No és això el que voliem? Per fi hem perdut la por, i hem donat un pas important, ara els polítics deuran estar a l’alçada, per la meua humil opinió, que en els pròxims mesos es tornaren a repetir eleccions seria un fracàs democràtic.

Tercera Afirmació/Situació.– A vore com explique esta, els que volen extrapolar els resultats d’unes eleccions generales a altres ambits com el local o autonòmic. Va correr com la polvora l’algarabia d’un membre del PP que deia: “que havien remontat respecte a Maig, que la gent tornava a confiar amb ells, que si ara es feren unes municipals voriem”.  I jo que m’alegre, en serio, però tingam en compte i respectem als partits independents que es presenten a les municipals en Bétera (UPIB i Mas Camarena-CUBE), i sigam també coherents, d’eixa afirmació es desprén que realment pensen que van patir un castig a nivell municipal per la gestió local feta, algo que es contradiu amb alló de que havien pagat les errades d’altres, en altre cas no s’enten eixe enfasi de remontada.

Però anem a les dades de Bétera…

1589_1671630093118565_7520600256545958016_nEl PP amb algo més de 4.000 vots ha guanyat clarament les eleccions, això sí, ha perdut pel camí més de dos mil votants des de les anteriors generals de 2011.

Compromís-Podem, segona posició per la coalició (3.260 vots) els resultats tripliquen els de Compromís d’ara fa quatre anys, indiquen fidelització dels votants dels dos grups i pareix que en unes eleccions tan complicades no han patit el desgast propi dels primers mesos de govern. No caure al parany de dir que ixen reforçats, que per comparativa així és.

Ciudadanos, tercera posició (2.852) Rivera, i al contrari que en altres pobles, al nostre continua tenint tiró, felicitacións d. Albert.

PSOE, quarta posició (1757), si volem podem dir que en la línea general del país, però crec que es un anàlisi massa simple i que no es fidel realitat del que passa a l’agrupació socialista de Bétera, la sangria de vots respecte del 2.011 és de més de mil vots menys, el mal ja es crònic, i el socialisme del poble no és mereix açò. Els projectes i les idees ens fan identificar-nos amb un partit, i moltes voltes les persones que els executen ens fan allunyar-nos.

EU-UP.- Per mi continua sent un luxe que no ens podem permetre els valencians, no tindre representació d’Esquerra Unida.

Ara també podia fer una disecció dels vots per taules, quina opció es vota més als barris, al centre, ací o allà, en esta taula o en aquella altra… tranquils no ho faré. Però sempre es molt interessant i sobretot comparar-los en altres comicis.

Recordeu tot açò es merament la meua opinio.

betera elecciones 11Quarta Afirmació.– Del mateix estil “Si fueran ahora las autonómicas”.  Doncs miré vosté els resultats al País Valencià han sigut PP- 11 Compromis- 9 PSOE- 7 C´s- 5, i si volen apurar més i traume-li suc, miren el nombre de vots. Mire els vots a les comarques, i als pobles, miren a les grans ciutats. I mirant eixes dades tinc clar que el País Valencià ha iniciat un canvi i que vol dur-lo endavant, que ha passat pàgina.

Tinc clar que lluny de polèmiques esterils, que s’han volgut crear i moltes, que lluny de voler reviure antigues batalles, als ciutadans ens interessen altres coses, i la principal és tindre uns governants que es preocupen per les persones.

Acabat açò em quede en les sensacions de la jornada electoral, sí altra volta en les sensacions, i miren vostés que jo sentia lluny estes eleccions, em quede amb les ganes de participació del poble, xifra important de votants, eixa és la clau de la democràcia la participació, independentment de quin siga el sentit del nostre vot. Em quede amb els nervis del recompte, que donaven a entrendre la importancia de les eleccions, em quede amb que els valencians estarem representats per 32 diputats, als que tindrem que demanar que vetlen pels nostres interessos que reclamen que el nostre país no siga ni més ni menys que altres territoris, que demanen el que ens pertoca. Que treballen pel nostre camp, industria, economia, finançament, comerç, pels drets de les perones. Em quede amb que per primera volta, i sino es violenten les regles del joc, tindrem grup parlamentari propi els valencians, i que serà molt habitual escoltar parlar encara que siga fora de l’hemicicle en valencià als nostres representants. I em quede amb la bona companyia amb la que vaig viure el recompte.

Uns han guanyat, els altres diuen que també. Jo, lis dic la veritat, no ho sé. Sols espere que per fí que hagen guanyat les persones, que ja va sent hora.

Bones Festes i un Bon Any.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia

0 Comments

 1. Locales COMPROMIS + PODEMOS (+/-3300) Autonómicas COMPROMIS + PODEMOS (+/-4000) Generales (3300)
  Locales PP (+/-2700) Autonómicas (+/-2700) Generales (4000). Que un miembro de Compromis escriba que el Partido Popular no recupera la confianza de los vecinos de Bétera en tan solo 4 meses de desgobierno me preocupa. Saludos Marques

 2. Sr marques, deberia usted prohibir por delito de lesa majestad contra la inteligencia que MERLUZOS como el que hace el anterior comentario leyesen lo que usted escribe.
  Mire Sr ERECCIONES, perdon, elecciones en que estaria yo pensandó??, segun el ministerio del interior los resultados fueron
  Año 2011 Resultados de las Generales para el PP en Betera 6.667 votos, en las municipales 4.040.
  Año 2015 Resultados en las Generales para el PP en betera 4.086 votos. en las Municipales 2.512.
  Hasta al estudiante con menos luces de cualquier carrera universitaria, salvo los que compran el titulo claro, o al ciudadano que menos interes tenga en la politica, se le ocurre, a la vista de estos datos unas consideraciones.
  Primero que el PP pierde en estos cuatro años mas de 2600 votos refiriendonos a las elecciones generales
  Segundo que el PP popular de Betera pierde con respecto al electorado que si vota al PP en las elecciones generales, unos 1500 votos, es decir que el manido aforismo de que en el poble se vota a las personas en este caso arroja un demoledora conclusion, que es la de que los votantes del PP de betera NO QUIEREN A LOS REPRESENTANTES DE ESE PARTIDO EN EL MUNICIPIO.
  De todas formas el sr Rajoy y la Sra Bonig deberan hacer llegar a los responsables del PP en nuestro pueblo un esplendido regalo de navidad porque gracias al desgobierno que usted dice se produce en Betera, el partido popular solo pierde mas de 60 escaños, yo creo que habia que cambiar la estatua del chiquet de betera por una del chiquet o chiquets del PP.
  Es emocionante ver como, para que España se salve de las hordas rojas y del contubernio judeo masonico, los catalanes no irrumpan a traves de tarragona y nos invadan y los rojos malosss no quemen conventos, el PP de betera se sacrifico, se fue a la oposicion y dejo que reinase el desgobierno, para que asi el PP de españa pudiese recuperar la confianza de los españoles, que sacrificio, que desprendimiento, que grandeza de espiritu…. que MERLUZO hay que ser para decir estas cosas.
  Sr ELECCIONES, hagaselo mirar por favor, favorcito, corcholisssssss, y si no siempre le quedara escribir a los reyes su carta para pedirles que le dejen un rinconcito a la sombra del Faraon, no sufra, en Egipto al sequito se le enterraba junto al jefe, igual igual que va a suceder en Betera.
  Por cieto feliz navidad a todos y a todas menos a uno….. MERLUZOOOOOOO

 3. Tinc poques, molt poques vituts, i entre eixes poques, no està evidentment la de l´escriptura, no he estat fi i per tant el que he volgut explicar no ho he sabut fer entendre.
  He dit que és evident que el Partido Popular, ha guanyat les eleccions, les meues felicitacions, en serio, més de 4000 veins han triat l´opció que representa el PP, el números són clar i no deixe lloc al dubte, tots els meus respectes. Sols volia dir que la comparació que fem, jo incluit, moltes voltes, no es tal. Que tenim que comparar cada elecció en la seua respectiva. Generals amb Generals, locals amb locals, autonòmiques amb autonòmiques.
  ES EVIDENT LA VICTORIA DEL PARTIDO POPULAR A BETERA, no em queda cap dubte, i els felicite.
  En altre ordre de coses, no em molesta que m´atribuisquen una militancia a un partit o altre, de veres, crec que entra dins del joc, sempre i quan siga des del respecte. No milite a Compromis, ni soc de Compromis, i em pot creure si ho fora no tindria cap problema en dir-ho, igual que si fora del PP, C´s, PSOE, EU, UPIB, o Mas Camarena- CUBE, no crec que siga algo recriminable ser d´un partit o altre, abans el contrari, perteneixer a un partit, siga el que siga, dóna nota de la voluntat d´una persona de participar en millorar la seua societat.
  Però ja li dic no és el meu cas. I per deixar d´una volta per totes açò clar, si em tenen que atribuir militancia a un partit que siga a… me dóna igual.
  Salutacions i bones festes, així com torne a reiterar-li les meues més sinceres i públiques felicitacions.

 4. Tengo que felicitarle Sr Marques por qué es usted todo un señor. Ha dejado clara mi duda y ha contestado con respeto y elegancia. Qué diferencia de aquellos que fueron y quisieron ser más y nunca lo serán por qué van de barco en barco buscando su puesto de Capitán (Pescanova claro está). A pesar de ser MERLUZO me doy cuenta que de izquierdas los hay muy educados pero de ezquerras los hay también muy mal educados. Un saludo y felices fiestas a todos.

 5. Jo me decidisc a deixar el nom, que crec que no passa res, ni he d’insultar a ningú.
  Estic d’acord amb que el vot d’unes eleccions no és extrapolable al d’unes altres.
  I llance una reflexió. L’actual sistema electoral afavoreix la representació de diputats regionals al congrés de manera que poden defendre els interessos de les seues autonomies. Açò és així fins al punt de que en legislatures anteriors, partits com CIU o PNV han tingut la clau del govern. Per una altra banda, un sistema de llistes obertes o centralitzat faria que les autonomies perderen pes. Com aconseguir que tots els escons costaren el mateix nombre de vots, mantenint la representació regional?

 6. d. Paco ha donat vosté en el clau… la gran batalla de com fer una representació més equitativa. Es evident, i crec que necessari i just, que amb el sistema actual, partits que representen als territoris poden obtindre escons a Corts Generals, jo no crec encertada la proposta de la circumscripció única, cosa de la que no soc partidari, ja que això aniría en detriment de la diversitat territorial del estat. Però si que es podia fer les circumscripcións en clau autonòmica i que els escons foren més acordes amb el nombre d´habitants d´eixe territori.
  Després el debat de llistes tancades i bloquejades, o llistes obertes… Cada partit per la cirucumscripció proposa una llista, amb un ordre de candidats, clar l´elector o la tria tota o la rebutja tota, jo crec, humil opinió, que a totes les llistes hi ha gent vàlida per representar-nos, que moltes voltes queden en segon pla, i si poguera triar noms en lloc de llistes completes?
  Però ja li dic amic, estos temes, són habituals en les converses els dies després de cada comici, poc a poc, cauen al calaix de l´oblit, convençut que de forma interessada pels propis partits, i mai es reforma res.
  Salutacions i bones festes per vosté i els seus d. Paco.

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

He llegit i accepte la política de privacitat i lavís legal

Post comment