Camp de TúriaNotícies

campo betera 3EP. La Unió de Llauradors ha presentat una proposta de moció als grups polítics dels ajuntaments valencians de l’Horta i Camp de Túria amb l’objectiu que les administracions públiques a nivell local i autonòmic estableixin mesures compensatòries per als productors d’hortalisses després d’una campanya “catastròfica”, per l’absència de pluges i les altes temperatures que han afectat negativament els cultius, segons ha informat l’organització agrària en un comunicat.

A més, la proposta inclou una doble petició per al Ministeri d’Ocupació i Seguretat Social, que estableixi una bonificació del 50 per cent de la quota de la Seguretat Social als productors d’hortalisses afectats, i que adopti una exempció en el pagament de quotes empresarials a la Seguretat Social de les cooperatives amb cultius danyats.

En les reclamacions, la Unió també ha sol·licitat a la Conselleria d’Agricultura que faci un repartiment “gratuït ia bastament” de productes fungicides als agricultors amb explotacions afectades, i que en el cas que ja els hagin fet “se’ls reintegrin les quantitats abonades.

En aquest sentit, l’organització considera “necessari” arbitrar una sèrie de mesures de caràcter fiscal i laboral per als agricultors, entre les quals ha destacat la sol·licitud al Govern d’un mòdul zero en l’IRPF de les explotacions i cultius afectats, o l’establiment d’una línia de crèdit per a aquells danys que no cobreix l’assegurança agrària.

Sobre això, la Unió ha instat a l’Entitat Estatal d’Assegurances Agràries (Enesa) –dependent del Ministeri d’Agricultura– a elevar les subvencions a la contractació d’assegurances agràries. També ha demandat la condonació del pagament de l’Impost de Béns Immobles de naturalesa rústica corresponent a l’exercici 2016, ja que entén que “es tracta d’un tribut local la pèrdua dels ingressos s’ha de compensar amb càrrec als pressupostos generals de l’Estat.

Malalties als cultius

A causa de les adversitats climatològiques, la Unió ha assegurat que aquesta campanya “tindrà una repercussió directa en la disminució d’ingressos dels agricultors”, amb “un major endeutament i una pèrdua de la capacitat d’invertir en el cultiu en particular i en l’explotació en general “.

Igualment, ha destacat que la combinació d’adversitats climatològiques ha provocat l’aparició de malalties o fongs en cultius de ceba, així com alteracions en la major part dels cultius d’hortalisses.

Crisi de preus

Les altes temperatures registrades en els últims mesos han provocat així una “concentració temporal” de la producció de les hortalisses d’hivern, de manera que “si en condicions normals la producció es repartia durant tot l’hivern, en aquesta campanya s’ha accelerat mentre altres països europeus mantenien bones condicions en les seves plantacions “, ha explicat, i alhora considera que” l’abundància de productes i l’escassa demanda exterior han desencadenat aquesta crisi de preus “.

En concret, la Unió ha detallat que la climatologia anormal de tardor i hivern provoca efectes en els cultius com desequilibris fenològics, pèrdua en quantitat i qualitat de la producció, avançament de la producció, increment del nivell de plagues amb un augment de cost afegit per els tractaments, augment dels regs i del cost energètic, disminució del nivell dels aqüífers i salinització dels pous de reg, i greu risc de gelades tardanes.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

He llegit i accepte la política de privacitat i lavís legal

Post comment