republica betera 1L’Ajuntament de Bétera concedirà en el ple d’avui el màxim reconeixement a 25 veïns del municipi assassinats durant la dictadura franquista. Aquest reconeixement a títol pòstum serà adoptat mitjançant una moció a la qual es sumen la majoria dels regidors.

La moció naix de la iniciativa ciutadana i és que ha sigut un veí de la localitat, Jorge A. Alonso Berzosa, mestre jubilat i responsable del Centre d’Estudis Local de Bétera, qui ha llançat la proposta al consistori. Alonso ha documentat la seua iniciativa amb un detallat informe en el qual figuren les causes obertes a cadascun dels veïns afusellats.

Segons explica l’Ajuntament de Bétera “la moció té com a objectiu honrar la defensa de les llibertats i de la República, perquè mai tornen a repetir-se els fets que van donar lloc a les seues morts” i continua explicant que “en cap cas es tracta d’obrir velles ferides, si no per contra, de tancar-les definitivament fent que el record i el reconeixement del que va passar marquen la nostra memòria col·lectiva perquè mai tornen a repetir-se fets com aquells”.

“Durant quaranta anys es va honrar obligatòriament la memòria dels morts del bàndol vencedor. Recentment l’Església Catòlica ha reconegut a alguns d’ells elevant-los als altars. Ningú ha honrat fins avui la memòria dels morts en defensa de la llibertat i la democràcia encarnades per la República. Aquest deute històric cal saldar-la, en el cas de Bétera, la Guerra Civil Espanyola, va ser un dels episodis més tristos de quants es recorden en la història del nostre poble, que, sens dubte, desitjaríem que mai s’hagués produït”, expliquen.

La relació de veïns assassinats és la següent:

republica betera 2D. Juan Cotanda Tortajada, “Cotanda”, ferrer, casat, Vicepresident del Consell Municipal. Membre del 1º Comitè de Guerra. O.G.T. Afusellat a l’edat de 39 anys en Lliria el 24 d’Octubre de 1939.

D. José María García Aloy, “El Purisimo”,  llaurador , casat. Membre del 2º Comitè de Guerra. Afusellat a l’edat de 34 anys en *Lliria el 24 d’Octubre de 1939.

D. Vicente Tens Navarro, carnisser, casat. Vocal del Comitè Executiu Popular, del Comitè del Front Popular. Afusellat a l’edat de 50 anys en Lliria el 24 d’Octubre de 1939.

D. Sebastían Salavert Aloy,  llaurador , casat. Vocal del Comitè Executiu Popular. President del Comitè del Front Popular. Afusellat a l’edat de 24 anys en Lliria el 24 d’Octubre de 1939.

D. Juan Salavert Aloy, “Chuano”,  llaurador, solter. President del Comitè Executiu Popular. Afusellat a l’edat 44 anys en Lliria el 30 d’Octubre de 1939.

D. Vicente Aparisi Carrasco, pagès, solter. Membre del Comitè de Guerra. Afusellat a l’edat de 34 anys en Lliria el 30 d’Octubre de 1939.

D. Jesús Coscollar Casanoves, obrer, casat. Vocal del Comitè Executiu. Afusellat a l’edat de 41 anys a Paterna, el 6 d’Abril de 1940

D. Juan Martí Torrent,  llaurador , casat. President del Consell Municipal. Vocal del Comitè Executiu. Membre del 2º Comitè de Guerra. C.N.T. Nomenat alcalde amb data 15/03/1937. Afusellat a l’edat de 54 anys a Paterna, el 25 de Maig de 1940.

D. Gonzalo Aparisí Ramón,  llaurador , casat. Vocal del Comitè Executiu Popular, del Comitè del Front Popular. Membre del 2º Comitè Guerra. Afusellat a l’edat de 53 anys a Paterna, el 24 de Julio de 1940.

D. Francisco Arnal Moreno, “El Comte”,  llaurador , casat. Síndic del Consell Municipal. Secretari del Comitè d’Agricultura. Afusellat a l’edat de 53 anys a Paterna, l’11 de Setembre de 1940.

D. Vicente Lluesma Martínez, obrer, casat. Síndic del Consell Municipal. Membre del Comitè de Requises. F.A.I. Afusellat a l’edat de 38 anys a Paterna, el 14 de Setembre de 1940.

D. Ricardo Martínez Sánchez, militar, casat. Sergent del Regiment d’Infanteria “Guadalajara nº 10”. Membre del Comitè Marxista. Afusellat a l’edat de 30 anys a Paterna, el 16 de Maig de 1941.

D. José Portoles Campos, jornaler, casat. Vocal del Comitè Executiu Popular, del Comitè del Front Popular. Membre del 3º Comitè de Guerra. Afusellat a l’edat de 33 anys a Paterna, el 31 de Març de 1942.

D. Ventura Picher Mainero, “Ventura”. Pintor, casat. Alcalde en el Consell Municipal, el 16/08/1937. Vicepresident del Comitè Executiu Popular. C.N.T. Afusellat a l’edat de 40 anys a Paterna, el 8 de Març de 1943.

D. Salvador Campos Inglés,  llaurador , solter. Secretari del Comitè d’Agricultura. Vocal del Comitè Executiu Popular. Afusellat als 43 anys a Paterna, el 9 de Març de 1943.

D. José Sánchez Doménech, jornaler, solter. Afusellat als 20 anys a Paterna, el dia 9 de Març de 1943.

D. Gerardo Tomás Navarro. Carnisser, solter. Afusellat als 22 anys a Paterna, el 9 de Març de 1943.

D. Manuel Ferrer Inglada. Obrer, solter. Afusellat als 22 anys a Paterna, el dia 3 d’Abril de 1943.

D. Francisco Tárrega Llistó. Llaurador, solter. Afusellat als 20 anys a Paterna, el 9 de Març de 1943.

D. Manuel Ferrer Campos. Paleta, casat. Afusellat als 50 anys a Godella, el 15 d’Abril de 1940.

D. Federico Carrasco Ricart.  Llaurador , casat. Afusellat als 39 anys en Lliria, el 24 d’Octubre de 1939.

D. José Pons Coscollar. “El Catana” obrer, solter. Afusellat a l’edat de 21 anys a Paterna, el dia 19 de Desembre 1939.

D. Baptista Cinquè Doménech.  Llaurador Afusellat a l’edat de 21 anys a Paterna, el dia 6 d’Abril de 1940.

D. José Tens Campos. Presoner en el camp de concentració de Mauthausen amb matrícula 6574. Va morir amb 32 anys, el 7 de Gener de 1942.

D. Francisco Tens Campos. Presoner en el camp de concentració de Mauthausen amb matrícula 6573- Va morir amb 28 anys, el 3 de Gener de 1942, 28 anys.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

He llegit i accepte la política de privacitat i lavís legal

Post comment