Editorial

pleno beteraL’1 d’octubre del 2014, va entrar en vigor el Reglament Orgànic Municipal (ROM), en el qual entre d’altres assumptes, es regula les intervencions dels regidors al Ple establint els torns i la durada.

Amb això l’anterior equip de govern, presidit per German Cotanta, pretenia que només intervingués en els debats el portaveu de cada grup o qui el delegués, amb el que aconseguia eliminar la possibilitat de que altres regidors prengueren la paraula i delimitar el temps del debat

L’avui alcaldessa Cristina Alemany, sens dubte, ha volgut no coartar la paraula als regidors, que ja no només exposen les seues opinions sobre els assumptes que es tracten al ple, si no que a més entaulen un debat que en molts dels casos arriben a quatre o cinc intervencions. Una réplica radere d’altra que fan que els ciutadans perguen el fil de l’assumpte tractat.

Al ple del mes d’abril, en una sola moció presentada pel PP en la que es debatia la “valenciania de les falles”, es van emprar prop de 35 minuts en set torns de paraules i dues peticions d’ordre mal plantejades quan l’article 24 del ROM estableix 10 minuts d’aclariment pel grup proponent, 3 minuts de al·ludits i un segon torn de 5 minuts.

El públic va al·lucinar també quan el regidor d’Informàtica, per respondre a les preguntes realitzades per la portaveu de Ciudadanos sobre els punts Wifi a l’anterior plenari, va fer apagar els llums i baixar una pantalla en la qual es va projectar la informació que volia donar. No critiquem que el regidor aclarira la informació, encara que podria haver enviat els detalls a la regidora de C’s per escrit, però sí que es trencara el ritme del ple per oferir una classe sobre tecnologia amb punter en mà inclòs.

Possiblement haja arribat el moment d’aplicar estrictament el ROM, tant per limitar les intervencions com per limitar el debat a l’apartat precs i preguntes, que se suposa que ha de ser una part del ple àgil i eficaç, per tractar somerament assumptes puntuals en què l’oposició pregunta i el govern contesta o pren nota del problema per a contestar després.

I tot amb l’objectiu d’envitar l’espantada dels veïns. Ahir molts van abandonar el vaixell en el segon descans davant l’interminable torn de precs i preguntes. Alguns d’ells pensaven intervenir, però van tirar la tovalla,  ja que eren més de les deu de la nit i duien tres hores asseguts a les cadires. Era hora de sopar.

El debat està bé, i ens agrada a tots, però l’alcaldessa ha de començar a cronometrar i a interrompre quan el debat s’encalla sense sentit, en cas contrari el poc públic que sol assistir als plens habitualment començarà a deixar de fer-ho.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

He llegit i accepte la política de privacitat i lavís legal

Post comment