El Jutjat Penal número 17 de València ha condemnat a quatre mesos de presó ia una multa de 720 euros a l’exalcalde de Nàquera Ricardo Arnal per autoritzar el tret d’un castell de focs artificials el 4 d’octubre de 2006, amb motiu de les festes patronals de la localitat, que va provocar un incendi forestal al Parc Natural de la Serra de Calderona. El tret es va realitzar a menor distància de la que fixa la llei en masses forestals i quan hi havia preemergència nivell tres.

Segons consta en la sentència, facilitada pel Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV), a l’ex primer edil, a qui es considera com a responsable d’un delicte d’incendi per imprudència greu, se li substitueix la pena de presó per vuit mesos de culta amb quota diària de sis euros, pel que pagarà 1.440 euros. En els fets s’ha contemplat l’atenuant molt qualificada de dilacions indegudes, per causes no atribuïbles a l’acusat que, a més, haurà d’indemnitzar la Generalitat Valenciana amb 5.261 euros en concepte de responsabilitat civil directa.

Els altres dos acusats, la representant de l’empresa pirotècnica, i el regidor de Festes, han resultat absolts després que es retirés l’acusació contra ells.

Els fets van succeir a l’octubre de 2006 quan el condemnat, llavors alcalde de Nàquera, va autoritzar el tret d’un castell de focs, malgrat que estava decretat el nivell tres de preemergència per risc d’incendi, i no es complien les condicions mínimes de seguretat. La subdelegació de Govern va autoritzar els focs –de 500 quilos nets de massa explosiva– sota l’exigència del “compliment de la legislació estatal i autonòmica pel que fa a la prevenció d’incendis en masses forestals”.

Malgrat que la Llei forestal Valenciana prohibeix, amb independència del nivell de premergencia, el llançament de coets a menys de 500 metres de terrenys forestals, es van llançar a menys de 300 metres de distància d’una massa forestal i es va originar un incendi que va afectar a dues hectàrees del Parc Natural de la Serra Calderona.

Els danys i perjudicis causats a les masses forestals sense aprofitament comercial s’han valorat en 1.725 euros, mentre que les despeses d’extinció sufragats per la Generalitat ascendeixen a 3.536,42 euros, assenyala el magistrat en la resolució.

El jutge considera provat més que l’empresa contractada per al tret dels focs artificials, Pirotècnia Caballer SA, “tot i la referida ubicació del material pirotècnic a una distància manifestament inferior a la legalment exigida, no va posar cap inconvenient al llançament que li va ser ordenat obviant frontalment la prohibició legal que impedia el llançament del castell en les mínimes condicions de seguretat “.

No obstant això, el magistrat afirma que “la decisió última del llançament del espectacle piromusical va ser l’acusat Ricardo Arnal en la seua condició d’alcalde de Nàquera”.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

He llegit i accepte la política de privacitat i lavís legal

Post comment