Notícies

dp 32 okLa torre Bofilla és una de les vint-i-cinc edificacions d’època àrab que formaven el cinturó de defensa València. Situada a 3,5 km de Bétera, és el referent en què s’han inspirat els responsables del nou equip directiu del centre de salut mental per a canviar la denominació del psiquiàtric de la Diputació de València.

Torre Bofilla és part d’eixe futur que s’obri en el psiquiàtric de Bétera, potser el nom d’un centre que, després de superar la seua llegenda negra, s’enfronta a un nou horitzó tractant de desestigmatitzar la malaltia i dignificar l’atenció als pacients: als trenta-dos que actualment ocupen l’únic pavelló operatiu del psiquiàtric i als que podrien arribar a la ciutat de la salut mental de Bétera amb el nou full de ruta en què treballen els professionals sanitaris i els gestors de la Diputació.

dp 38 okEls reptes, una vegada eliminat el copagament que havien d’assumir les famílies dels malalts mentals, passen per la integració del centre en la xarxa de salut pública i l’optimització dels recursos del major centre de salut mental de la Comunitat Valenciana. Açò suposaria, en primer lloc, ocupar les quaranta places del pavelló de llarga estada, l’únic que està hui en funcionament, i a continuació abordar amb la Conselleria de Sanitat la reobertura d’un segon pavelló que es convertira en unitat assistencial de mitjana estada.

Eixe segon pavelló està totalment equipat, i el que necessitaria per a entrar en funcionament és la dotació de personal i la implicació de totes les administracions públiques per a tindre garanties d’integració social dels pacients una volta acabara la seua estada en el centre sanitari. Així es va exposar en la reunió de treball mantinguda entre el president de la Diputació, Jorge Rodríguez, la diputada de Benestar Social, Mercedes Berenguer, i l’equip directiu del centre.

Coŀlaboració entre administracions

dp 21 okEixa implicació entre administracions ha començat ja, d’una banda amb la Conselleria, amb la qual es treballa en els ràtios d’atenció i els requeriments per a obrir la unitat de mitjana estada; i d’altra banda amb l’Ajuntament de Bétera, amb el qual s’organitzarà una jornada de portes obertes per a mostrar als veïns les instaŀlacions del psiquiàtric i acostar a la societat la realitat dels interns. Aquesta jornada tindrà una sèrie d’activitats lúdiques i esportives que busquen reforçar els primers passos cap a la integració.

El centre de salut mental de Bétera té una superfície de 40 hectàrees i instaŀlacions esportives i culturals, església, bugaderia, cuines i jardins, una petita ciutat sanitària amb setanta-nou professionals contractats, entre sanitaris, administratius, jardiners, cuiners i conductors, i capacitat per a albergar més pacients.

dp 33 okEn la reunió amb el president i la diputada estigueren presents el gerent, Manel Toberd; el director d’Infermeria, Toni Pla; el cap del Servei de Psiquiatria, Vicent Balanzà; la treballadora social Belén Vidal; la metgessa generalista Jèssica Mansilla; la infermera supervisora Gemma Sempere, i la psicòloga clínica Laura Català: un nou equip directiu que respon a un perfil professional i científic i es mostra entusiasmat amb els nous reptes.

En resum, el full de ruta que va centrar la reunió de treball busca dignificar l’atenció als malalts mentals, optimitzar els recursos del psiquiàtric de Bétera i crear un marc de suport social a les famílies. Tots han coincidit en destacar que no es tracta de transferir el problema, sinó d’afrontar-lo amb la coŀlaboració de totes les institucions públiques.

Fotos i text: Diputació de València

Imprimir article
Comenta aquesta notícia

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

He llegit i accepte la política de privacitat i lavís legal

Post comment