NotíciesOci i Cultura

expo_pilota_valenciana_hectorjuanBétera acollirà del 7 de setembre al 16 d’octubre una de les exposicions itinerants del Museu d’Etnologia anomenada “Faixa roja faixa blava. La pilota valenciana”, que explica les diferents modalitats del joc valencià, els seus elements, regles i indumentàries amb un caràcter didàctic.

L’exposició compleix amb la vocació didàctica amb la qual va ser creada per a difondre l’esport autòcton de la pilota i donar a conèixer entre els valencians les seues particularitats. Durant huit segles, la pilota a mà ha conviscut amb el poble valencià, paral·lela al seu desenvolupament i als seus diferents moments històrics.

En la mostra s’explica com es fabriquen els elements del joc essencials, les pilotes, o com són els recintes on es practica cada disciplina i quin nom rep cada part del trinquet, el carrer o el frontó. ‘Faixa roja, faixa blava’ convida també a reflexionar sobre el que ha avançat aquest esport. Així, es mostra la indumentària de mitjan el segle passat i l’actual, un element en el qual s’observa l’enorme salt avance que ha donat la pilota en unes quantes dècades.

El material exposat consta de panells informatius, maquetes d’espais de joc, cartelleria, documents històrics, diversos tipus de pilotes i utillatge així com diversos audiovisuals.

L’exposició també aborda la pilota valenciana més enllà de l’àmbit estrictament esportiu mostrant tot allò que embolica al joc, com la rellevància social dels jugadors i de les relacions entre ells, la presència i la participació del públic, les normes, modalitats, els equipaments i també de la percepció que tradicionalment ha tingut la societat valenciana d’aquest esport.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

He llegit i accepte la política de privacitat i lavís legal

Post comment