Comunitat ValencianaNotíciesOci i Cultura

 
 
libros de texto betera
La Conselleria d’Educació, Investigació Cultura i Esport va assignar els recursos econòmics pertinents per a la reposició dels bancs de llibres del programa Xarxa Llibres de tots els centres sostinguts amb fons públics per al pròxim curs. En total es van pressupostar el mes de juliol 28.950.253 milions d’euros específics, als quals cal sumar 13 milions d’euros més avançats per la conselleria als centres educatius en concepte de despeses de funcionament amb la intenció de, en cas de ser necessari, cobrir les necessitats de reposicions de llibres en escoles i instituts per al curs 2016-2017.
El conseller Vicent Marzà ha volgut remarcar que «Xarxa Llibres és un programa ambiciós que s’anirà consolidant. Aquest curs la gran majoria de famílies tindran els llibres gratuïts i en el curs 2017-2018 totes les famílies participants gaudiran íntegrament dels bancs de llibres» i ha afegit: «La situació és la següent, si fa dos cursos les famílies havien de gastar entre 200 i 300 euros amb la compra de llibres de text per cada fill, el curs passat ja vam aconseguir subvencionar fins a 200 euros per alumne i el curs que ara comença la immensa majoria de famílies participants no hauran de comprar cap llibre de text i faran ús dels bancs de llibres escolars gratuïts».
El responsable d’Educació ha explicat també que «posar en marxa un projecte tan beneficiós per a la nostra societat com és aconseguir que els llibres de text siguen gratuïts per a l’educació obligatòria no és gens fàcil, agraïm la tasca de tots els actors implicats en el funcionament del programa, en especial als ajuntaments, sobretot en la fase inicial, a les famílies i als equips dels centres, directius i docents, sense la implicació dels quals no es podria tirar endavant amb un programa social tan ambiciós».
Des d’Educació s’ha volgut destacar que alguns centres han optat perquè les famílies compren algun dels llibres. Ha estat per decisió del Consell Escolar del centre, on estan representats els docents i les famílies: «En aquest cas, des de la Conselleria d’Educació respectem l’autonomia de decisió del centre per haver adoptat aquesta mesura i amb la consolidació del programa farem que per al curs 2017-2018 cap d’aquestes famílies hagen de comprar algun dels llibres dels seus fills i filles», ha comentat el secretaria autonòmic Miquel Soler.
El programa Xarxa Llibres es va iniciar el curs 2015-2016 amb el pagament de fins a 200 euros per alumne de llibres de text que, per al curs que comença en breu, formen part del banc de llibres de cada centre educatiu. Més de 340.000 alumnes valencians s’han beneficiat del programa Xarxa Llibres per al pròxim curs escolar, el primer en què es posen en actiu els bancs de llibres del programa. A més, cada centre comptarà amb un coordinador del programa amb una assignació de dues hores lectives setmanals per a coordinar el banc de llibres del centre.
El conseller Vicent Marzà ha comentat: «Busquem la gratuïtat d’aquests materials per a les famílies, però també el foment de la co-responsabilitat i la cooperació entre l’alumnat com a valors educatius imprescindibles.».
Educació ha garantit que l’alumnat de 1r i 2n de Primària compte amb la reposició del 100% dels llibres i s’assignaran xecs-llibre a les famílies per arreplegar el material als establiments que el centre educatiu haja determinat. La valenciana és l’autonomia que destina la quantitat econòmica més alta per lot de 1r i 2n de Primària. Al territori valencià es destinen 160€ per cada lot de reposició, mentre que a Navarra en destinen 85,68€, a Aragó 130€ i a Andalusia 136€.
La resta de cursos de Primària compten amb una reposició del 10% dels llibres i aquest percentatge ha estat suficient per a completar els bancs de llibres en cas de necessitat de reposició.
Pel que fa a Secundària, Educació ha assegurat també la reposició de llibres en aquells bancs de llibres de centres que ho requerisquen. En el cas de 1r i de 3r de Secundària el percentatge de reposició és d’un 15% i en el cas de 2n i 4t de l’ESO són 100 euros per alumne que abona Educació directament a cada institut, igual que en la resta d’etapes.
Cal recordar que la LOMQE marca per al nou curs escolar canvis curriculars en algunes matèries de 2n i 4t de l’ESO. Pel que fa a 2n de l’ESO els llibres de text nous es corresponen a les assignatures de Tecnologia i Educació Plàstica i Visual. Pel que fa a 4t de l’ESO les assignatures noves són les troncals Ciències Aplicades, Economia i Iniciació a l’Activitat Empresarial, així com l’optativa Arts Escèniques i Dansa.
Les assignacions pressupostàries realitzades per Educació en 2n i 4t de l’ESO cobreixen la reposició de llibres de les noves matèries. No obstant, han hagut instituts que en la sol·licitud de reposició de llibres de text han estimat canviar els llibres de totes les matèries de 2n i 4t de l’ESO. Davant d’aquesta situació, des del departament d’Educació s’ha prioritzat l’ingrés de despeses de funcionament, al voltant de 13 milions d’euros i ha autoritzat als centres perquè aquests recursos se sumen als més de 28 ja assignats de forma específica per a la reposició del banc de llibres, és per això que els centres disposen dels recursos necessaris per a fer front a l’adquisició de tots els materials. La conselleria ha garantit els recursos suficients i seran tan sols els centres on ho ha decidit el Consell Escolar on les famílies compraran algun dels llibres.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

He llegit i accepte la política de privacitat i lavís legal

Post comment