NotíciesSuccessos

policia-decomiso
(E.P.) Agents de la Policia Nacional han desarticulat a València una cèl·lula de narcotraficants a gran escala liderada per un exmilitar txetxè, que emmagatzemava en un pis i en una nau un total de 313 quilos de cocaïna i 150 de marihuana que pretenien distribuir de forma “imminent” . La droga estava “tapiada” dins de l’estructura de la casa.
El responsable del grup està en recerca i captura internacional. La xarxa estava “obsessionada” amb les mesures de seguretat fins al punt que només vestien de blanc o negre per evitar cridar l’atenció i canviaven de casa si els saludaven els veïns perquè portaven un temps residint en una zona.
Segons ha informat la policia en un comunicat, els detinguts llogaven habitatges en les que ocultaven les substàncies estupefaents -en localitats allunyades de la capital on pensaven que el control policial era menor- per dificultar així la seva detecció.
En l’operació els agents han detingut dues persones a la província, una d’elles “el guardià” de la droga encarregat de custodiar l’estupefaent i un membre de la banda que acabava d’arribar a Espanya per a la immediata distribució de la substància estupefaent.
El cap del grup, en recerca i captura internacional després de l’operatiu desplegat a Espanya, va ser membre de les forces especials txetxenes i ha estat empresonat en diverses ocasions a Bèlgica per tràfic d’armes, extorsió, tràfic de drogues i proxenetisme.
Els arrestats suposadament traficaven amb cocaïna i marihuana, utilitzant el mateix modus operandi per a la seva distribució en els dos casos. El cap de l’realitzava una recerca d’immobles de lloguer per amagar la droga i triava aquells que estiguessin en localitats allunyades de València capital, on el control policial fos menor.
A més, havien de complir amb certes característiques que facilitaren una possible fugida o evitaren una eventual intervenció policial com tenir un accés ràpid per introduir les substàncies estupefaents; comptar amb garatges comunicats directament amb l’habitatge o trobar-se en zones residencials en què passar més desapercebuts.
La cèl·lula llogava els immobles per períodes de sis mesos o un any per mantenir els estupefaents ocults durant un temps abans de “donar-los eixida” i amagaven la droga a diferents llocs que només coneixia un nombre molt reduït dels membres del grup.
A més, l’estupefaent el deixaven en “adormit” almenys un mes abans de ser distribuït. D’aquesta manera constataven haver passat desapercebuts davant la investigació policial. Els membres de la cèl·lula arribaven fins i tot a cessar completament les seves activitats il·lícites durant aquest període i abandonaven el país la majoria dels investigats. Únicament romania a Espanya un d’ells, encarregat del control dels llocs on ocultaven la droga i de les tasques de custòdia, vigilància i informació de la situació a la resta del grup.
Messures obssesives
Segons la policia, els membres de l’organització operaven en cèl·lules “estanques”, de no més de dues persones, el que els permetia passar més desapercebuts. Només ells i el cap del grup criminal coneixien i tenien accés als seus immobles. D’aquesta manera, una eventual investigació sobre una d’elles no conduiria fins a les altres, mantenint així la seva seguretat.
Qualsevol sospita de l’encarregat de la custòdia de la droga suposava el canvi “immediat” de domicili. A més, aquest no podia sortir del seu domicili excepte per controlar de forma metòdica les “caletes” o comprar aliments, per la qual cosa arribava a passar dies sencers sense abandonar-lo.
Els agents van descobrir que un dels investigats havia viatjat fins a Espanya per procedir a la posada en circulació de la droga que la cèl·lula ara desarticulada ocultava en un habitatge i en una nau a València. Després de la seva arribada al país, i davant la intenció de l’encarregat de la custòdia de l’estupefaent d’abandonar-“de manera imminent”, es va posar en marxa l’operatiu que va culminar amb la detenció.
En els registres realitzats es va detectar que havien deixat xicotetes quantitats de cocaïna o marihuana en determinats punts que ells mateixos van assenyalar als agents, per evitar una recerca més exhaustiva. No obstant això, gràcies al minuciós registre realitzat es va poder localitzar la cocaïna perfectament oculta en els sostres de pràcticament tot l’habitatge, en habitacles situats en els baixos de la cuina i al circuit de ventilació de l’immoble.
De fet, la droga es va trobar “literalment tapiada” dins de l’estructura de la casa, pel que va ser necessari trencar alguna de les parets per accedir-hi.
Els agents també han confiscat 25.615 euros en efectiu, divers material d’envasat i manipulació de les substàncies estupefaents, un vehicle i material de telecomunicacions. A més dels dos arrestos realitzats a Espanya hi ha altres dos membres del grup pendents de detenció buscats a nivell internacional.
L’operació ha estat realitzada per agents de la Brigada Central de Crim Organitzat de la UDICO Central i el Grup de Crim Organitzat de la Brigada Provincial de Policia Judicial de la Prefectura Superior de Policia de la Comunitat Valenciana.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

He llegit i accepte la política de privacitat i lavís legal

Post comment