expo-betera-pilota-1L’Escola Infantil Xiquets de Bétera acull des de divendres passat i hasta el 16 d’octubre una de les exposicions itinerants del Museu d’Etnologia anomenada “Faixa roja faixa blava. La pilota valenciana”, que explica les diferents modalitats del joc valencià, els seus elements, regles i indumentàries amb un caràcter didàctic.

De 18.00 a 20.30 hores els amants de la pilota que s’acosten a a veure l’exposició podran veure panells informatius, maquetes d’espais de joc, cartelleria, documents històrics, diversos tipus de pilotes i utillatge així com diversos audiovisuals.

David Sarasol, Director del Museu de la Pilota de Genovés, i l’alcaldessa de Bétera, Cristina Alemany, inauguraven divendres l’exposició a l’escola Xiquets. Un ampli recorregut per l’origen de la pilota, els primers trinquets, les diferents modalitats (a llargues, raspall, galotxa…), els tipus de pilotes per jugar, els grans jugadors de la història, les noves generacions i un munt de documents de diferents trinquets del país que donen compte de la importància del nostre esport.

L’exposició compleix amb la vocació didàctica amb la qual va ser creada per a difondre l’esport autòcton de la pilota i donar a conèixer entre els valencians les seues particularitats. Durant huit segles, la pilota a mà ha conviscut amb el poble valencià, paral·lela al seu desenvolupament i als seus diferents moments històrics.

En la mostra s’explica com es fabriquen els elements del joc essencials, les pilotes, o com són els recintes on es practica cada disciplina i quin nom rep cada part del trinquet, el carrer o el frontó. ‘Faixa roja, faixa blava’ convida també a reflexionar sobre el que ha avançat aquest esport. Així, es mostra la indumentària de mitjan el segle passat i l’actual, un element en el qual s’observa l’enorme salt avance que ha donat la pilota en unes quantes dècades.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

He llegit i accepte la política de privacitat i lavís legal

Post comment