NotíciesOci i Cultura

el-riu-tot-ple

Hui divendres, a les 19:00 hores, el Saló de Plens del Castell de Bétera acollirà la projecció del documental ‘14 d’octubre del 1957: el dia en què parlaren les pedres’. Un relat que trau a la llum fets censurats al voltant del desbordament del Túria i dels barrancs de Torrent i Carraixet. El treball dels periodistes Sergi Tarín i Daniel Martín para especial atenció a les determinants conseqüències polítiques, econòmiques i urbanístiques de la riuada que va negar València i molts pobles de l’Horta. L’entrada serà gratuïta i lliure fins omplir el local.

el-centre-inundat-24 d’octubre del 1957: el dia en què parlaren les pedres A l’ombra de València: la riuà dels pobles són les dos parts d’un documental de 55 i 28 minuts elaborat amb motiu del 50 aniversari de les riuades que inundaren València i els pobles de l’Horta, en eixir-se’n el Túria i els barrancs de Torrent i de Carraixet.

Un desastre que va tindre enormes conseqüències socials, econòmiques, urbanístiques i polítiques i que InfoTV ha reviscut en la veu dels protagonistes, els ciutadans que el patiren, els periodistes que el contaren, els polítics que el gestionaren i els experts que l’han estudiat. En estes dos peces, sobretot en la principal, s’evoquen els fets més coneguts, però també els que van ser censurats aleshores, com ara la realitat de xaboles que hi havia al llit del Túria i que la riuada es van endur per davant, com també als seus ocupants.

fang-de-la-riuadaEl documental, una producció d’InfoTV de l’any 2007, és un treball col·lectiu de Sergi Tarín, Esther Albert, Vicent Peris i Daniel Martín. El títol fa referència al famós discurs fet com a mantenidor de la fallera major de València per Martí Domínguez en què, davant del silenci de les persones, fa parlar les pedres de la València medieval, les de la Llotja o les Torres de Serrans, per fer valdre els drets dels ciutadans, malmesos per la riuada i per la inacció del govern.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

He llegit i accepte la política de privacitat i lavís legal

Post comment