Foto: Diputació de València

Foto: Diputació de València

La Diputació de València ha convocat tres línies de subvenció per a projectes d’exhumació de víctimes de la guerra civil, retirada de símbols franquistes i instal·lació d’elements testimonials de la memòria històrica, que podran sol·licitar associacions privades sense ànim de lucre, ajuntaments i mancomunitats de la província.

La diputada delegada d’Inclusió Social, Teatres i Memòria Històrica, Rosa Pérez Garijo, ha considerat una “vergonya” que “encara hi haja fosses comunes amb persones sense identificar” i ha ressaltat la importància d’aquestes ajudes de l’ens, que suposen un total de 213.000 euros, perquè les mesures previstes en la Llei de Memòria Històrica “siguen efectives”.

La primera línia de subvenció es destinarà a projectes d’indagació, localització, exhumació, identificació i trasllat, si escau, de les restes de les persones desaparegudes violentament durant la guerra civil i la repressió posterior; la segona a la instal·lació d’elements testimonials en reconeixement d’edificis, llocs i espais geogràfics vinculats a la memòria històrica; i la tercera a la retirada de símbols franquistes i la substitució de les denominacions de la guia municipal de carrers.

La convocatòria de les subvencions es publica un dia després de la presentació de la Llei de Memòria Democràtica de la Generalitat Valenciana. Les bases de les subvencions han estat 30 dies en exposició pública i no han rebut al·legacions, per la qual cosa després de la convocatòria de les ajudes s’obrirà el terme per a la presentació de projectes per part d’ajuntaments i associacions.

Iniciatives per a la recuperació de la memòria històrica

A més de les línies de subvenció que es convoquen demà, la Delegació de Memòria Històrica de la Diputació de València que encapçala Rosa Pérez ha impulsat tres beques de recerca en matèria de memòria històrica, amb una durada d’un any, amb l’objectiu d’afavorir la recerca dels fets esdevinguts durant la postguerra i assegurar la preservació i el coneixement de fonts directes relacionades amb aqueix període històric, especialment de les dipositades en arxius públics.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

He llegit i accepte la política de privacitat i lavís legal

Post comment