plan-agroalimentarioEl I Pla Valencià de la Producció Ecològica (PVPE) contempla com a punt fonamental el manteniment de la tradicional vocació de la producció valenciana cap a una agricultura diversa, basada en xicotetes empreses familiars, i una gestió dels horts amb una qualitat excepcional de les produccions. La financiació estimada per al pla és de més de 78 milions d’euros per al període 2016-20, distribuits entre sis línies estratègiques en que s’estructura el projecte.

El Pla ha sigut presentat per la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural en la jornada ‘Camp valencià 2.0’, inaugurada pel president Ximo Puig i la consellera Elena Cebrián en Alzira, junt a l’alcalde d’Alzira, Diego Gómez.

La vicepresidenta i Consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, aprofitarà la cloenda per a recordar que fa un any que es va presentar el Primer Pla Valencià d’Agricultura Ecològica amb el que es va iniciar un canvi de model productiu amb el que s’aposta per mantindre pràctiques agrícoles sostenibles. “Es tracta del nostre aliment” i, a més, assegura que “tot està lligat: la contaminació, la salut de les persones i el cost econòmic” i, per això este Consell considera que la sostenibilitat de l’agricultura “es el futur de l’agricultura”.

D’aquesta manera, Oltra subratlla l’aposta d’aquest Consell en un món globalitzat per la “cooperació, pel treball digne i el salari digne”. En definitiva, per a la vicepresidenta “estem parlant del futur de la terra, on estem de pas i tenim l’obligació de mantindre-la viva, per a les futures generacions”, i cal una agricultura “sostenible ambientalment i econòmicament viable”.

Per a Oltra és important advertir de que la crisi de preus agraris, de control sobre la pròpia producció, de globalització dels mercats amb la desaparició d’una figura clara de productor relacionada amb el consum i l’acaparament de terres, “han situat al llaurador en una situació de desprotecció i allunyament del consumidor”.

El I Pla de Producció Ecològica presentat destaca que altres factors que tenen a vore en la situació actual dels agricultors valencians son que al predomini de l’agricultura diversa i familiar s’uneix la diversitat de microclimes i terres que alberga el territori valencià, factors que li aporten un gran potencial per als cultius agroecològics. És per això que el PVPE pretén que el percentatge de terres conreades certificades com a la superfície ecològica (un 4,5% certificada, actualment) se situe en un 20% per al 2020. Açò inclouria un treball de conservació i foment de la diversitat genètica tradicional que repercutiria en la recuperació de la cultura agrària, un altre valor que defineix el producte local de qualitat.

img_8701-rLa participació ha estat clau en la confecció del pla. En primer lloc s’ha dut a terme una diagnosi del sector amb metodologies participatives. S’ha tingut en compte l’opinió de llauradors, ramaders i industrials agroalimentaris (reunions comarcals) i la d’experts i interessats en les temàtiques específiques (Grups de Treball Temàtics).

El total de les quinze accions que inclouen els cinc eixos de treball prioritaris, per a iniciar al llarg de l’any que vé, compta -ha explicat Maite Xàfer, directora general de desenvolupament rural- amb un pressupost aproximat de 30 milios d’euros, tres de fons propis i la resta són accions cofinançades i incentivadores.

El sector agroalimentari és indispensable dins el nou model productiu amb el qual es pretén superar la crisi i generar benestar a llarg termini. Tot i que als últims anys el sector agrari ecològic no ha deixat de mostrat un creixement positiu (els operadors han passat de 230 en 1996 a la xifra de 2.251 en 2015 i les has. inscrites en el CAECV han augmentat de 2.181 a 77.014) cal dur a terme una transició agroecològica que assegure un creixement sostenible mitjançant la innovació. El PVPE naix com a resposta a aquesta necessitat.

En la jornada celebrada en Alzira, participen també el cuiner Ricard Camarena, l’atleta David Casinos, el nutricionista esportiu Victor Usó, el productor ecològic i escriptor Mariano Bueno, així com representants de la Junta d’Andalusia, la Comunitat Foral de Navarra, el Govern d’Euskadi i del Ministeri d’Agricultura, Alimentació, Pesca i Medi Ambient. Les exposicions de experiències agroecològiques corren a càrrec de Ismael Corberà, Enric Navarro, Pepe Navarro, Jesús Antonio García Herràiz. Participen també la regidora de l’Ajuntament de València Consol Castillo, la directora general de Salut Pública, Ana María García, i el president del del Comité d’Agricultura Ecològica de la Comunitat Valenciana.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

He llegit i accepte la política de privacitat i lavís legal

Post comment