Angel-RiveroOPINIÓ
Ángel Rivero, veí de Bétera

Què significa la de foguera de Sant Antoni?

Els rites i creences associats al solstici d’hivern, i que encara sobreviuen, té, sens dubte, un origen pagà, que s’ha vist un tant difuminat per la cristianització d’aquests costums a través dels temps. Sant Antón és per a la majoria de la gent de l’entorn rural el patró de la ramaderia.

Entorn de les fogueres de Sant Antoni es reunia el poble sencer que cantava, parlava, ballava i compartia aliments, convertint aquest rite de foc en autèntica festa que animava la  llarga i freda nit d’hivern.

Actualment aquesta pira s’ha convertit en alguna cosa no representatiu de la tradició, una enorme foguera on no es reuneix el poble sinó unes poques persones amb no sé què finalitat, això si la súper foguera a més d’escalfar als pocs assistents, contamina, embruta amb les cendres dels habitatges del voltant, a més de produir un horrible olor.

I la coetà?

L’estrèpit sembla ser l’única diversió possible. Soroll, només soroll, tot soroll. La dita popular sanciona molt bé aquest fenomen: “Com menys cervell tenen, més soroll fiquen”. Conec pobles que han trobat altres diverses vies per a gaudir, més culturals, participatius i econòmics.

En permetre aquestes activitats, la imaginació, la varietat, el bon gust, un cert sentit de cultura, encara que siga mínim, no són el paradigma dels nostres dirigents?. I els pobles, no ho oblidem, s’embruteix en la proporció que marquen els que els dirigeixen.

Qui paga aquest soroll, aquesta brutícia, aquests destrosses? Alguns habitants del poble, la policia local, els de la neteja, els que tenen la sort de treballar aquest dia i al següents, els malalts, els que preparen exàmens, etc. Gent sense importància, ja se sap …

I no diguem les despeses que ocasiona, traslladar la sorra, tanca i després treure-ho tot, arreglar l’asfalt i netejar-lo, amb el bé que li vindria aquests diners a alguna ONG que ajuden a tantes famílies que en aquests temps ho estan passant molt malament, o que li paguen el rebut de llum a les famílies sense ingressos, que en aquests dies de fred els vindria molt bé.

Accions i gestos que demostren sensibilitat amb els més desfavorits serien molt necessaris.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia

0 Comments

  1. I que no es faja la Festa de les alfàbeues , ni la Fira, ni el mercat, ni triatlons, ni cavalcades, tot porta gastos de neteja i seguretat. No digues tonteries.

  2. Entenc que no ataca la festa, sinó en el que ha derivat la tradició. Farà uns 50 anys es feien xicotetes fogueres en cada carrer del poble i l’organitzaven els mateixos veïns. Parle de Bétera.

  3. No vages de vacances, ni a ferte el cafenet, ven el teu mobil, no tingues Internet. Que en eixos diners pots ajudar ONGs.
    Es clar que no te agraden els coets, però justificar-ho en la gent que passa fam, i les ONGs, es massa demagogic i sobre tot ridicul

  4. Està molt be que vuigues mantindre les tradicions de la foguera o de les fogueretes pels carrers o barris que dia el “Sac”, pero si no te menejes a fer—ho poc es notarà la teua opiniò. Per el que fa a el que tu anomenes bruticia que es la prova de coets, ja es un costum arrelat entre la gent del poble i els amants de la pòlvora que esperen eixe dia. I lo de les tanques es un altre tema que m’allargaria massa. En defintiva, vols recuperar tradicions MES ACCIONS I MENYS PARAULES.

  5. A vore, me pareix be que vullgues recuperar tradicions com la foguera del poble o fer fogueretes pels barris del poble com deia “el del sac”, pero parlar no val per a res si no te menejes tú. Respecte al que anomenes tu “bruticia” que son els coets, els nostres coets també son un patrimoni arrelat en el temps i que en un dia com sant Antoni ja s’han arrelat i son una tradició en alça. Si no t’agraden no cal que casques malament i sigues constructiu, si vols tradició MENYS PARAULES I MES ACCIONS.

  6. Parlant de tradicions, se m’acut que com no hi ha una que celebre fer festa de la donació, cadascú el que puga, aliments i articles de necessitat, fins i tot alguns plaers gastronòmics, a gent que passarà per la vida, per sempre més, dins la pobresa més absurda, i deixem de pensar que hi són per la seva falta d’iniciativa, o vagància, o falta de prevenció.
    Sí, ja sé que molts necesitats tenen mòbil, i cotxes, jo tampoc ho entenc… el meu és parlar per parlar!!!

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

He llegit i accepte la política de privacitat i lavís legal

Post comment