12612299wEFE. La Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural ha iniciat la recuperació de 6.966 hectàrees de zones afectades per incendis forestals en muntanyes d’utilitat pública a la Comunitat Valenciana, per al que destinarà 290.000 euros.

Segons un comunicat de la Generalitat, la restauració ambiental es durà a terme a través de sis projectes d’adjudicació oberta per a zones incendiades entre el període 1994-2005.

Durant els últims 25 anys, la Comunitat Valenciana ha patit multitud d’incendis forestals i les actuacions de restauració ambiental post-incendi són clau perquè l’afecció ambiental dels incendis siga el menor possible.

La rapidesa en la intervenció minimitza efectes negatius com erosió, vessament, plagues, pèrdua de valor paisatgístic i altres, i les actuacions a mig i llarg termini consoliden els treballs inicials i asseguren el retorn dels terrenys forestals a l’estat inicial previ a l’incendi. En aquest cas, s’efectuaran actuacions de restauració ambiental a llarg termini.

El propòsit primordial és tornar a les muntanyes arrasats pel foc, l’estructura i el funcionament que tenien abans de la seva degradació, atenent particularment a terra i tendint a més a fer-los menys vulnerables davant de possibles pertorbacions.

El primer dels projectes es durà a terme a les comarques de la Plana Baixa (Eslida, Chóvar, Aín), l’Alt Palància (Caudiel, Azuébar, H) i l’Alt Millars (Villamalur, Torralba, Aiòder, Cirat, Castell de Villamalefa, Vilafermosa), actuant sobre 802 hectàrees.

Un segon projecte es realitzarà a la comarca de Xelva (Carrers, Xulilla, Sot de Xera, Xelva, Domenyo, Loriguilla) restaurant 815 hectàrees. El tercer tindrà lloc a les comarques de Bunyol (Setaigües, Yátova) i Sagunt (Sagunt, Serra) incidint sobre 1.340 hectàrees de muntanya.

El següent projecte englobarà les comarques de la Canal de Navarrés (Navarrés, Quesa, Millars), la Vall d’Albaida (Pinet, Quatretonda, Ontinyent / Fontanars, Bèlgida, Beniatjar, Carrícola, Ràfol de Salem, Salem, Palomar, Otos, Llutxent) i de la Costera (Vallada) recuperant 1.845 hectàrees cremades.

El cinquè projecte es realitzarà a les comarques de Polinyà-Alzira (Llombai, Mondúver, Tavernes de la Valldigna), la Vall d’Aiora (Cofrents, Xalans, Xarafull, Teresa de Cofrents) i la comarca d’Utiel-Requena (Xera, Requena), actuant sobre 1.490 hectàrees.

L’últim projecte es durà a terme a les comarques del Comtat (Benimassot, Planes, Beniarrés, l’Orxa, Tollos, Vall d’Alcalà, Agres), el Alcoià (Banyeres), l’Alt Vinalopó (Beneixama) i la Marina Alta ( Dénia, Xàbia, Vall de Gallinera, Confrides) restaurant 674 hectàrees de terreny cremat.

Aquestes actuacions es van a englobar dins el Programa operatiu FEDER Comunitat Valenciana 2014-2020, i més concretament dintre de l’Eix Prioritari 6, el qual persegueix conservar i protegir el medi ambient i promoure l’eficiència dels recursos. L’objectiu és fomentar la gestió, protecció i manteniment del sòl, d’espais naturals i la seva biodiversitat, en particular els protegits, incloent mesures per pal·liar els problemes d’erosió, salinització, desertificació, desforestació i baix nivell de matèria orgànica en el sòl.

Imprimir article

Comente esta notícia en el nostre fòrum polsant ací.

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

He llegit i accepte la política de privacitat i lavís legal

Post comment