12612299wEFE. La Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural ha iniciat la recuperació de 6.966 hectàrees de zones afectades per incendis forestals en muntanyes d’utilitat pública a la Comunitat Valenciana, per al que destinarà 290.000 euros.

Segons un comunicat de la Generalitat, la restauració ambiental es durà a terme a través de sis projectes d’adjudicació oberta per a zones incendiades entre el període 1994-2005.

Durant els últims 25 anys, la Comunitat Valenciana ha patit multitud d’incendis forestals i les actuacions de restauració ambiental post-incendi són clau perquè l’afecció ambiental dels incendis siga el menor possible.

La rapidesa en la intervenció minimitza efectes negatius com erosió, vessament, plagues, pèrdua de valor paisatgístic i altres, i les actuacions a mig i llarg termini consoliden els treballs inicials i asseguren el retorn dels terrenys forestals a l’estat inicial previ a l’incendi. En aquest cas, s’efectuaran actuacions de restauració ambiental a llarg termini.

El propòsit primordial és tornar a les muntanyes arrasats pel foc, l’estructura i el funcionament que tenien abans de la seva degradació, atenent particularment a terra i tendint a més a fer-los menys vulnerables davant de possibles pertorbacions.

El primer dels projectes es durà a terme a les comarques de la Plana Baixa (Eslida, Chóvar, Aín), l’Alt Palància (Caudiel, Azuébar, H) i l’Alt Millars (Villamalur, Torralba, Aiòder, Cirat, Castell de Villamalefa, Vilafermosa), actuant sobre 802 hectàrees.

Un segon projecte es realitzarà a la comarca de Xelva (Carrers, Xulilla, Sot de Xera, Xelva, Domenyo, Loriguilla) restaurant 815 hectàrees. El tercer tindrà lloc a les comarques de Bunyol (Setaigües, Yátova) i Sagunt (Sagunt, Serra) incidint sobre 1.340 hectàrees de muntanya.

El següent projecte englobarà les comarques de la Canal de Navarrés (Navarrés, Quesa, Millars), la Vall d’Albaida (Pinet, Quatretonda, Ontinyent / Fontanars, Bèlgida, Beniatjar, Carrícola, Ràfol de Salem, Salem, Palomar, Otos, Llutxent) i de la Costera (Vallada) recuperant 1.845 hectàrees cremades.

El cinquè projecte es realitzarà a les comarques de Polinyà-Alzira (Llombai, Mondúver, Tavernes de la Valldigna), la Vall d’Aiora (Cofrents, Xalans, Xarafull, Teresa de Cofrents) i la comarca d’Utiel-Requena (Xera, Requena), actuant sobre 1.490 hectàrees.

L’últim projecte es durà a terme a les comarques del Comtat (Benimassot, Planes, Beniarrés, l’Orxa, Tollos, Vall d’Alcalà, Agres), el Alcoià (Banyeres), l’Alt Vinalopó (Beneixama) i la Marina Alta ( Dénia, Xàbia, Vall de Gallinera, Confrides) restaurant 674 hectàrees de terreny cremat.

Aquestes actuacions es van a englobar dins el Programa operatiu FEDER Comunitat Valenciana 2014-2020, i més concretament dintre de l’Eix Prioritari 6, el qual persegueix conservar i protegir el medi ambient i promoure l’eficiència dels recursos. L’objectiu és fomentar la gestió, protecció i manteniment del sòl, d’espais naturals i la seva biodiversitat, en particular els protegits, incloent mesures per pal·liar els problemes d’erosió, salinització, desertificació, desforestació i baix nivell de matèria orgànica en el sòl.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

He llegit i accepte la política de privacitat i lavís legal

Post comment