La Diputació de València, a través de la Unitat de Normalització Lingüística, ha llançat el vídeo Un passeig per les Falles, un audiovisual de curta durada que repassa els termes i el vocabulari faller més emprat al llarg d’una jornada típica de Falles. Un projecte que ha comptat amb la col·laboració de la Regidoria de Cultura Festiva i la Junta Central Fallera.

L’acte de presentació ha tingut lloc en la jornada de hui al Saló de Cristall de l’Ajuntament de València, amb la presència del diputat de Cultura, Xavier Rius; del regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, a més dels autors de l’audiovisual i estudiants de l’Escola d’Art i Superior de Disseny de València (ESAD), Pablo Asensio i Pepa Pascual, la Fallera Major de València, Raquel Alario i la seua cort d’honor.

Xavier Rius ha agraït a l’Ajuntament de València i a la Junta Central Fallera «la seua col·laboració per recuperar el lèxic propi de les Falles». El responsable de l’Àrea de Cultura ha incidit en que aquesta festa i les comissions falleres «han constituït durant dècades un reducte que ha mantingut viu el valencià i el seu ús social», ha apuntat.

En relació al videoclip presentat, Xavier Rius ha assegurat que «es tracta d’una animació fresca i barrejada amb molt d’humor», per la qual cosa s’ha mostrat convençut «que serà tot un èxit viral durant aquestes pròximes Falles».

Per la seua part, el regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, ha incidit en el fet que aquest audiovisual «permetrà promoure, difondre i preservar el patrimoni lingüístic que aporten les Falles», perquè «el nostre vocabulari específic de la festa també és Patrimoni Immaterial de la Humanitat», ha emfatitzat.

L’audiovisual té una durada aproximada de dos minuts en els quals s’explica què ocorre a València el dia gran de les Falles, el dia de Sant Josep. Entre els termes que repassa el vídeo es troben «fallera major», «ninots», «mascletà», «ofrena», «cremà» o «Mare de Déu», entre d’altres.

Un dels objectius d’aquest material és que el compartisquen els membres més joves de les agrupacions falleres, a més d’estar disponible a plataformes com YouTube i Vimeo.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

He llegit i accepte la política de privacitat i lavís legal

Post comment