Foto: arxiu EFE

Foto: arxiu EFE

Tècnics de la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, juntament amb experts en dendrocronologia de la Universitat de Barcelona, han iniciat un estudi del tronc del centenari arbre Pi de la Bassa.

Es tractava d’un bell exemplar de pi blanc situat a la localitat de Serra en ple Parc Natural de la Serra Calderona i, fins l’any passat, un dels pocs exemplars vius que van ser inclosos en el primer catàleg imprès d’arbres monumentals de la història d’Espanya. L’efecte combinat d’un prolongat període de sequera i la plaga de Tomicus van acabar amb la vida d’este exemplar, ha informat la Generalitat en un comunicat.

La Conselleria ha decidit procedir, al costat de botànics experts en l’establiment de l’edat d’un arbre, a la preparació d’una secció del tronc a rodanxes per estudiar i investigar la història de l’arbre examinant els seus anells de creixement.

Com empremta del pas del temps en este arbre centenari, l’estudi de les seccions del tronc ha posat al descobert una sèrie de bales disparades per armes de foc que romanien en el seu interior en perfecte estat de conservació. Una d’elles ha estat lliurada a l’Ajuntament de Serra, que està realitzant un estudi per intentar reconstruir la trajectòria del projectil, així com l’època en què va ser disparat.

El Tomicus és un xicotet coleòpter que penetra per sota de l’escorça dels pins per a la posta d’ous i les larves del aconsegueixen el seu aliment excavant xicotetes galeries que interrompen el flux d’aigua i nutrients que va des de les arrels fins a la copa del pi, el que produeix el col·lapse i finalment la mort de l’arbre.

Així mateix, el temporal de pluja i vent que va assotar a la Comunitat Valenciana durant el passat mes de gener va provocar l’enderrocament d’aquest pi centenari. Tot i que tècnics de sanitat forestal de la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural van tractar de salvar aquest exemplar, aplicant tractaments de endoteràpia a l’abril de l’any passat, no es va aconseguir.

A més d’obtenir informació específica sobre l’exemplar, brinda també coneixements sobre com afecta a aquestes espècies les variacions en el clima. Nombroses entitats i associacions han manifestat el seu interès per aquest estudi, algunes de les quals també han sol·licitat seccions del tronc, amb l’objectiu de realitzar exposicions didàctiques que ajuden a la conservació del patrimoni arbori.

El Pi de la Bassa tenia un perímetre de tronc de 4,16 metres, una alçada de 18,2 metres i una amplada de copa de 23,8 metres i se li estimen al voltant de 196 anys. Era, a més, un dels pocs exemplars encara vius que l’enginyer Rafael Janini va retratar a principis del segle XX per incloure-ho en el que es considera el primer catàleg d’arbres monumentals de la història d’Espanya.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

He llegit i accepte la política de privacitat i lavís legal

Post comment