castell betera 1Tal com ens ha explicat el regidor de Patrimoni, Joano Baudes, les obres de l’ala oest o “antiga biblioteca” aviat estaran acabades per albergar la primera sala del museu de les cultures i les tradicions de Bétera. En este primer espai habilitat com a museu, trobarem peces des de l’edat del bronze fins a l’època andalusí, passant pels ibers, romans i visigots, totes elles cultures que han estat presents i han deixat empremta al nostre poble.  Les peces ja estan restaurades en quasi la seua totalitat i prompte podrem gaudir d’elles, gràcies al gran treball de l’arqueòleg Josep Burriel i del seu equip.

El pèssim estat del Castell, com a conseqüència de la restauració feta l’any 84 i la falta de manteniment dels darrers anys, obligarà l’Ajuntament a iniciar durant el 2017 un Pla Director de Rehabilitació que contemplarà una reconversió total al seu estat originari en diferents fases i que no impedirà avançar en el projecte d’obrir el Museu a curt termini. Esta ambiciosa obra de restauració, es farà mitjançant subvencions que se sol·licitaran a la Conselleria, la Diputació, el Ministeri i la Unió Europea.

En esta direcció, l’Ajuntament ja ha demanat una subvenció a Diputació per reformar els 860 metres de coberta i finalitzar l’ala est (antics jutjats) com a museu arqueològic. En aquesta ala est, es mostrarà com era el nostre poble des de l’inici del cristianisme (edat mitjana) fins a l’època moderna i contemporània.  A més, l’Ajuntament traurà als pressupostos participatius una partida que podria deixar preparada la planta superior del Castell per al museu de les tradicions, on trobarem una exposició molt completa del que són les nostres festes d’agost (obreres, majorals, alfàbega…) i on el cant d’estil, la música, els balls i els coets, també estaran molt presents.

La idea de l’Ajuntament és fer del Castell un espai on es puga mostrar com fou la vida en Bétera des de fa milers d’anys, però també on s’estudie la Bétera dels darrers segles i com no del segle XX. En eixe sentit es comptarà amb un lloc de consulta i biblioteca, on també s’arreplegaran i s’estudiaran costums, tradicions, testimonis, textos, fotografies, àudios, filmoteca… de la nostra història més recent. Una Bétera de la qual la gent gran té molt que ensenyar-nos.  També s’adaptaran altres espais on gaudir del mateix Castell i de les vistes a la serra calderona. 

Imprimir article
Comenta aquesta notícia

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

He llegit i accepte la política de privacitat i lavís legal

Post comment