Marques-1OPINIÓ
Vicent el Marquès, estàtua i veí de Bétera

Ara fa un poc més de dos anys, es van constituir els Ajuntaments, a tot l’estat espanyol, una composició dels ajuntaments -i centrant-me en els del meu país- que en molts municipis havien sigut fruit d’aquella ona de rebel·lió democràtica i pacífica de les veïnes i veïns que volien deixar clar per mitjà del seu vot, que volien tornar a ser, i que havia recorregut un 24 de maig, de nord a sud, d’est a oest, una gran part de pobles del País Valencià.

Però la faena no era minúscula, era important, calia lluitar contra la desil·lusió que com una malaltia havia anant arrossegant a poc a poc les conviccions de molts de nosaltres i que moltes voltes ja consideràvem crònica, contra la desídia que havia creat el no poder ser partícip d’allò que es feia al teu poble, contra les barreres cada volta més grans que hi havia entre els gestors públics i els ciutadans. Calia lluitar contra la impotència, que produïa el fet de vore com uns representants del poble triat democràticament, una volta acabat el recompte a les urnes, s’oblidaven del veïns i del poble…

Tocava tornar a fer bona aquella expressió, aquella definició tan nostra, de què l’Ajuntament, és la casa del poble, calia retornar a les veïnes i veïns, la consideració que per definició els pertocava, tocava tornar a il·lusionar-los del projecte de ser poble, independentment d’on vivien, d’on treballaren, on passaren la revista de l’atur, d’on estudiaren, d’on estimaren, d’on passejaren…

Era hora de què uns -els polítics- tornaren a escoltar i era l’hora de què altres -els veïns i veïnes- ens férem sentir…

No estic parlant en concret de Bétera, encara que en molts casos és aplicable, ja que en el nostre poble es van oblidar, durant molt de temps, de tot els èxits aconseguits amb anterioritat en participació ciutadana, anul·lant Consells, en alguns casos, reduint a ridícules expressions del que haurien de ser en altres…

Volíem tornar a ser poble, com demanàvem, volíem les finestres i portes de l’Ajuntament obertes de par en par, voliem ser consultats abans que feren, i no quan ja estaven preses les decisions merament informats.

Volíem tornar a recuperar l’esperit de ser de Bétera, fent i participant en la idea del poble que volem, alguna cosa que fins eixos moments estava sols reservat pels interessos partidistes i en molts casos empresarials, interessos que moltes voltes poc havien de veure amb les necessitats d’un poble, que s’havien encarregat de dormir, de deixar-lo sense consciència de què tenien molt a dir.

Ara dos anys després de la constitució de l’Ajuntament, tornem a tindre l’oportunitat de participar, de dir la nostra, d’opinar, debatir, tenim l’oportunitat de despertar i contribuir a fer realitat un poble més sostenible, més social, un poble per les persones, solidari, amb projectes per generar treball, preocupat per la cultura, per la igualtat… Un poble que torne a ser de totes i tots, i no d’uns pocs.

L’actual govern, avança a poc a poc, en eixe sentit, moltes voltes, un servidor pensa que hauria de ser un procés més ràpid, però també sóc conscient dels entrebancs que hauran hagut de superar.

S’han reactivat Consells sectorial o de veïns, s’ha fet una normativa de participació ciutadana, i amb un gest de polítiques valentes, han començat a posar-se a examen davant els veïns, sense necessitat d’esperar al dictamen que cada quatre anys fan les urnes. Segons diuen des de l’Ajuntament no volen informar, que també, sinó que volen que els beterans puga’m tindré opinió per fer…

A finals de maig, es va realitzar una Assemblea de Poble oberta, on qualsevol podia preguntar a l’Alcaldessa o Regidores, o podia proposar. Hui dilluns, tenim un pas més en el camí de la participació i transparència, es farà el primer Ple de l’Ajuntament sobre l’estat del municipi.

Seria normal que hui en el Castell no cabera ni una agulla, demostrem als polítics que el poble vol saber, que les veïnes volem opinar, decidir, participar, en definitiva que volem ser altra VOLTA POBLE I VOLEM DECIDIR EL POBLE QUE VOLEM, alguna cosa que durant molt de temps ens ha estat vetat.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

He llegit i accepte la política de privacitat i lavís legal

Post comment