Pilar obrera 4Qui no coneix encara a Pilar Ros? Té 50 anys, és mestra, política, mare, filla i esposa, però sobretot és una dona apassionada del seu poble, Bétera, del que estima la seua història, la seua gent i les seues tradicions. És per això que enguany està complint un dels seus somnis: ser Obrera casada de 2017.

Pregunta: Pilar, què és per a tu ser Obrera casada de Bétera?
Resposta: És un orgull, una gran responsabilitat i una satisfacció enorme. No es pot explicar amb paraules. És un sentiment o millor dit, molts sentiments que es porten dins. Més enllà dels vestits i “les voltetes”, que poden semblar tradicions superficials i fins i tot masclistes, per a mi ser obrera casada és la felicitat de poder representar a les dones de Bétera, a les mares fortes i treballadores del poble.

P: El vestuari és molt important durant aquests dies per vosaltres, veritat?
R: Sí, així ho mana la tradició. En el meu cas la majoria de vestits han sigut cosits per Amparo B. modista de Bétera. He confiat en ella perquè és de Bétera i volia portar vestits confeccionats aquí. També els complements els he intentat comprar als comerços del poble com a la joieria Silvior, ací tenim molt bons professionals i hem de potenciar-los. No cal anar a València, aquí hi ha de tot.

P: És una festa que no es pot fer sense la col·laboració de la família i els amics?
R: No és que siga difícil és que sense ells és impossible. En el meu cas tinc la sort de comptar amb les meues amigues Araceli i Lolín, amb la meua cosina Ángeles i la meua cunyada Amparo, elles són les que em fan volar. Quan eres obrera casada les mares ja tenen certa edat i no poden ajudar-te, per això les amigues i cosines són imprescindibles. També els marits són importants, ajuden en el que poden sobretot aquests dies de festa i de convidats.

PIlar obrera 1 okP: Què esperes d’aquests dies de festa?
R: Després d’un any de molta, molta feina el que ara desitge és passar-ho bé, gaudir de cada acte, de la gent, de la música, de confeti i de les alfàbegues.

P: Com ha sigut la relació d’obreres i majorals durant aquest any de treball intens per organitzar les festes?

R: Hem tingut molt bona relació, hem aconseguit arribar a molts acords amb ells, ja que nosaltres també hem volgut expressar la nostra opinió i visió de la festa. Malgrat tot cal treballar en una nova regulació de les Obreres i Majorals, hi ha ja una ordenança però és molt generalista i caldria treballar en aspectes concrets i importants. Les obreres hauríem de tenir una figura jurídica independent dels majorals.

Cadascuna quan vam agafar la bolleta teníem un motiu pel qual convertir-nos en obrera. Tot i que realitzes un paper que en alguns moments grinyola. Les quatre tenim molta personalitat i hem sigut molt reivindicatives, combatives i guerreres.

P: Quin moment o acte esperes amb més il·lusió?
R: Tinc ganes de viure’ls tots però sobretot tinc ganes de veure arribar a l’Olga, per l’estret carrer que porta a l’Església de la Puríssima entre confeti, amb el somriure posat d’orella a orella, m’emocione només d’imaginar-m’ho. A més aquest mateix matí aniré a sa casa, com a obrera casada, a acompanyar-la mentre la vesteixen, a estar amb ella i la seua família, i a continuar amb la bonica tradició de no deixar-la ni a sol ni a ombra durant tot el dia.

Un altre acte que espere amb moltes ganes és la “cantà”, cada any la visc amb emoció i enguany pense gaudir-la i emocionar-me. Estic segura que ploraré d’alegria.

Pilar obrera 5P: Alguna novetat que vulgues destacar de les festes d’enguany?
R: Sí, tal com ja es va fer l’any passat, la missa Major no es farà en acabar “la rodà” es farà a la vesprada. Serà una missa especial plena de sorpreses a la qual esperem que acudisca molta gent, ja que creiem que serà realment bonica i emocionant. Un acte que no et pots perdre si eres de Bétera.

P: Creus que la festa de les Alfàbegues es mereix ser declarada Bé d’Interés Nacional?

R: Per descomptat, anem darrere d’això i no dubte que Bétera ho aconseguirà gràcies a la feina de tots els que estem involucrats en la festa. Enguany ja hi ha alguns canvis establerts pensant amb aquest objectiu com el recorregut de l’Entrada de la Murta o les noves banderoles que pengen dels balcons.

Encara que sens dubte les grans ambaixadores de la nostra festa són les alfàbegues que cada any envaeixen els principals edificis de la Generalitat Valenciana per a recordar-los a tots que la nostra festa està aquí, és original i única.

Pilar obrera 2 okP: Ja tens pensat a qui li lliuraràs la bolleta el dia 22?
R: Sí, tinc alguna idea però no te la diré.

P: Convides a la gent de Bétera i de fora a viure-les?

R: Clar!, sobretot a aquells que viuen fora i que tornen aquests dies al poble. És el moment perfecte per conèixer la seva idiosincràsia i les seues arrels, per retrobar-se amb la família i amics i gaudir de la festa i del seu poble.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

He llegit i accepte la política de privacitat i lavís legal

Post comment