Alberto_ASSTECDivendres passat la Junta Directiva de l’Associació de Tecnologia i Ciència de Bétera (ASSTEC) va presentar al Saló de Plens del Castell de Bétera el calendari d’esdeveniments científics que l’entitat ha preparat per a aquest nou curs 2017-2018.

Sens dubte, a més de conèixer les noves iniciatives que es posaran en marxa, també va ser un bon moment per conèixer el projecte d’aquesta jove entitat fundada per joves ciencífics de la localitat.

Betera.com ha estat xarrant amb ells per conèixer més a fons quins són els objectius d’ASSTEC i com intentaran acostar la ciència als veïns.

P: Com es presenta aquest nou curs per a l’Associació de Tecnologia i Ciència de Bétera?
R: Per a aquest curs comptem amb la col·laboració del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT), que ens prestaran dues exposicions itinerants que ja han recorregut gran part de la geografia espanyola. Tindrem xerrades a càrrec d’investigadors que han treballat o treballen en centres de recerca de prestigi internacional, com Carlos Navarrete que vindrà de l’Institut Max Planck d’Erlangen, a Alemanya. Hem aconseguit que l’Agència Espacial Europea (ESA) vinga a Bétera per donar-nos una conferència sobre el funcionament de l’Agència i quin treball i projectes s’estan desenvolupant actualment.

La nostra Setmana de la Dona i la Xiqueta a la Ciència ja està inscrita entre les activitats de la iniciativa nacional 11 de febrer (www.11defebrero.org) i ens hem unit a la setmana mundial de les ciències de la computació, promoguda per code.org per realitzar un taller de programació destinat a totes les edats en el qual ensenyarem a dissenyar la nostra propi videojoc a la vegada que aprenem a programar. També podrem assistir a “música i ciència”, una activitat en la qual gaudirem de música interpretada per científics.
Totes aquestes activitats i el programa complet amb les dates, hora i llocs estarà disponible en breu a la nostra pàgina web www.asstecbetera.org.

P: Quines noves iniciatives aneu a posar en marxa?
R: Des de la nostra Associació promovem una única, però complicada iniciativa: que la Ciència comence a formar part de les inquietuds de la gent. Per això hem posat en marxa un cicle anual de tres xerrades de divulgació científica, un cicle anual d’exposicions que s’han coordinat amb els centres educatius del municipi de Bétera per incloure la seua visita com a activitat extraescolar en el programa educatiu i una Setmana de la Dona i la Xiqueta a la Ciència.

A més, dedicarem una gran part del nostre programa a conscienciar d’una cosa molt important i que ha de començar a canviar en la nostra societat, la visibilitat de les dones en la ciència. També acompanyarem els nostres cicles amb activitats puntuals i de curta durada que anirem canviant cada any.

Andreu_ASSTECP: Després dels primers mesos d’activitat de l’associació… Quin és el vostre balanç? 

R: La nostra associació encara és molt jove, acaba de complir un any, i per aquest motiu encara queda molta feina a fer per donar-nos a conèixer. No obstant això, els esdeveniments que hem organitzat fins ara han tingut molt bona acollida i tot ens fa indicar que estem caminant en la bona direcció.

P: Interessa als veïns i veïnes de Bétera la ciència i la tecnologia?
R: Durant molt de temps la ciència al nostre país ha estat relegada fins quasi la invisibilitat i és normal assumir que es tracta d’una cosa complicada i manca d’interès. A causa d’aquesta postura, l’interès per la ciència i la tecnologia és molt escàs a dia d’avui, la qual cosa repercuteix d’una manera molt negativa, ja que una societat educada en la ciència és sinònim d’una societat avançada.

Si bé és cert que treballar com a investigador requereix molts anys d’estudi, dedicació i certes aptituds, això no vol dir que haguem de donar l’esquena a la ciència. De fet, a través de la divulgació científica és perfectament factible comprendre i apreciar la importància que la ciència té per a una societat. És precisament en aquest punt on la nostra associació treballa, per despertar a poc a poc aquest interès i curiositat per la ciència tan necessari. D’altra banda, cal comentar que l’Ajuntament de Bétera s’ha mostrat molt interessat pel nostre projecte i comptem amb tot el seu suport i recolzament.

P: Qui formeu aquesta entitat?
R: L’Associació està representada per una Junta Directiva composta per president, vicepresidenta, tresorer, secretari i tres vocals. A la nostra pàgina web www.asstecbetera.org tenim una secció on ens vam presentar. No obstant això, ens agradaria ressaltar que el paper de la Junta Directiva és administratiu i organitzatiu, ja que les propostes i presa de decisions han de ser presentades i aprovades en les assemblees de socis.

P. Quin objectiu té l’Associació?
R: La nostra associació naix com un projecte social per dotar al Municipi de Bétera d’una institució que oferisca un programa d’activitats i esdeveniments relacionats amb la divulgació científica. En l’elaboració d’aquest programa es compta amb l’assessorament de divulgadors científics professionals i experts reconeguts en diferents àrees de la ciència, sempre amb l’objectiu de donar a conèixer la ciència de la manera més rigorosa possible i, al mateix temps, fer-la accessible i atractiva al públic.

A més, quan el nostre pressupost i fons ho permeten, volem posar al servei de la població tota una línia d’acció per als joves que podria incloure tallers de ciència, xerrades d’orientació professional sobre el treball que realitzen els científics i servir d’enllaç entre els centres educatius del municipi i les universitats i centres d’investigació.

P: On poden dirigir-se els ciutadans que desitgen formar-ne part?
R: A la secció “fes-te soci” de la nostra pàgina web www.asstecbetera.org es poden trobar els passos detallats i explicats per formalitzar la inscripció de soci.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

He llegit i accepte la política de privacitat i lavís legal

Post comment