13448821wEFE. Grups ultres que portaven banderes d’Espanya i cantaven consignes per la unitat del país han rebentat la tradicional manifestació nacionalista i d’esquerres que cada 9 d’octubre recorre els carrers de València, i han provocat xocs i enfrontaments que han obligat a canviar el seu recorregut.

La marxa començava minuts abans de les 18 hores des de la plaça de Sant Agustí però mentre la capçalera avançava, en aquest enclavament s’han produït xocs i atacs físics i verbals entre simpatitzants d’extrema dreta i d’esquerra independentista, que han impedit a aquests últims unir-se a la manifestació.

Segons diversos testimonis, un centenar de “ultres” ha aïllat a desenes dels segons que han rebut cops i amenaces i la policia ha hagut de interposar-se entre els dos grups, enmig d’un ambient de tensió amb persecucions i “intervencions puntuals” dels antiavalots, segons la versió de la Delegació del Govern.

Durant uns minuts, els agents han retingut als simpatitzants “ultres” en mig del carrer de Colom, el que ha impedit al grup d’esquerres unir-se a la marxa que, convocada per la Comissió 9 d’Octubre que integren entitats, partits i sindicats d’esquerres, havien arrencat baix el lema “Sí al valencià”.

Entre els manifestants hi havia el diputat d’EU al Congrés Ricardo Sixto, que ha assegurat que era “evident” que la tensió pel conflicte de Catalunya ha esquitxat la manifestació de València i que la defensa del valencià i les seues senyes d’identitat “s’han entès de manera que no és certa”.

La Delegació del Govern ha confirmat que ni el grup d’extrema dreta ni la CUP, que havia convocat una manifestació per la independència i que finalment s’ha unit a la marxa de la Comissió 9 d’Octubre, tenien autorització, i de moment no hi ha constància de ferits ni de detinguts.

Finalment, el grup que es trobava aïllat ha pogut iniciar la marxa però la tensió no ha decrescut perquè durant el recorregut, els manifestants seguien sent increpats i insultats per persones que portaven banderes d’Espanya i que s’avançaven per la vorera, tancats per la Policia.

Quan el recorregut de la comitiva oficial es disposava a girar cap al Parterre, on estava previst que acabés, les amenaces de més simpatitzants “ultres” que els esperaven allí ha obligat els organitzadors a redirigir la marxa cap a la plaça d’Amèrica, on ara s’ubica la seu del PPCV.

Allí ha finalitzat però davant la falta de mitjans tècnics -estaven preparats al Parterre-, la policia ha cedit el seu megafonia per a donar lectura al manifest, en què els convocants han defensat “canvis socials i polítics que afavoreixen que la llengua i la cultura tornin a tenir futur”.

Concentració d’ultradreta sense autorització

13448815wLa concentració de simpatitzants d’ultradreta no havia segut comunicada a la Delegació del Govern i, per tant, no estava autoritzada. Així ho han assenyalat a EFE fonts de la Delegació del Govern a la Comunitat Valenciana, el titular, Joan Carles Moragues, ha agraït la feina del Cos Nacional de Policia per garantir la seguretat i la integritat física dels manifestants de la Comissió 9 d ‘octubre, als quals, segons han assegurat, han protegit durant la marxa.

Compromís i Podem demanen la dimissió de Moragues

Compromís i Podem han reclamat la dimissió del delegat del Govern a la Comunitat, Juan Carlos Moragues, com a responsable dels incidents ocorreguts al centre de València per part de simpatitzants d’extrema dreta i ultres contra assistents a la manifestació de la Comissió 9 d’octubre.

Segons Podem, Moragues ha de dimitir “per haver permès que una contramanifestació il·legal de grups d’ultradreta” es creura amb la convocada legalment per la Comissió, que aglutina partits i entitats d’esquerra i nacionalistes.

Aquesta manifestació, convocada en defensa del valencià “com a espai de trobada, diàleg i consens per organitzacions polítiques, socials i culturals i sindicals”, s’ha trobat segons Podem des de la seua arrencada amb “grups d’extrema dreta que han trencat la manifestació i han agredit brutalment a diversos manifestants”.

Així mateix, Compromís ha presentat al Congrés dels Diputats una declaració institucional perquè siga aprovada en el ple per condemnar les “agressions i insults feixistes” durant la Processó Cívica matinal de la Senyera i la manifestació vespertina.

També a Twitter, la vicepresidenta del Consell i coportaveu de Compromís, Mónica Oltra, ha escrit: “Als de la violència i agressió a València. Als partits que la alenteu. No sou benvinguts, no ens representeu. València és de pau” .

Imprimir article
Comenta aquesta notícia

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

He llegit i accepte la política de privacitat i lavís legal

Post comment