13491307wEFE. Agents de la Guàrdia Civil han detingut 21 persones, de les quals 11 menors d’edat, integrants d’una organització criminal que assaltava vivendes, comerços i explotacions agrícoles de la província de València, ia la qual se li imputen la comissió d’un centenar de fets delictius.

Segons ha informat el delegat del Govern a la Comunitat Valenciana, Juan Carlos Moragues, l’activitat delictiva d’aquesta banda (robatoris o furts), 0 es desenvolupava principalment a les comarques de la Foia de Bunyol i el Camp del Túria.

L’operatiu policial, amb el nom de “Pitufines”, es va iniciar a Chiva el passat mes d’abril i va culminar el 17 d’octubre amb la detenció de 21 persones (7 dones i 14 homes), 10 d’elles d’edats compreses entre els 22 i 44 anys d’edat i 11 menors d’edat, i de nacionalitats espanyola i búlgara.

Els detinguts estan implicats en diferent grau en els delictes de robatori amb força en les coses en interior d’habitatges i establiments comercials, furt de fruits del camp, apropiació indeguda, defraudació de fluid elèctric, associació il·lícita, danys, tràfic de drogues (cànnabis), encobriment i delictes contra l’ordre públic (atemptats contra l’autoritat, de resistència i desobediència).

Una dels caps de l’organització planificava i seleccionava els habitatges i comerços que anaven a ser robats utilitzant per a això a menors d’edat, que actuaven amb diversos membres de l’organització per obtenir prèviament informació, controlar les rutines, hàbits i horaris d’entrada i sortida dels comerciants i veïns. Aprofitaven el moment en què no es trobaven a l’interior per assaltar habitatges, cases de camp, xalets i comerços, apoderant d’objectes de valor.

Els membres de l’organització sostreien també les ametlles, dels camps de la comarca de diferents municipis de la Foia de Bunyol i del Camp de Túria i dels magatzems on les guardaven els seus propietaris fins al seu trasllat a la cooperativa. El grup actuava sota la direcció d’un altre cap de l’organització, el qual assenyalava els llocs i el moment idoni per sostreure l’ametlla, normalment de la varietat marcona (la més cara en el mercat).

En aquesta estructura jerarquitzada, cadascun dels participants, un paper diferenciat i prèviament acordat, comptant entre els seus membres amb recol·lectors, transportadors i venedors, així com altres dedicats a la vigilància per detectar la presència policial.

Prop de 300 efectes recuperats 

S’han recuperat una poc més de 300 efectes procedents dels robatoris, com telèfons mòbils, tauletes, televisors, ordinadors portàtils, llibres electrònics, càmeres de fotografia, equips informàtics, xicotets electrodomèstics, aparells electrònics de música, bicicletes de muntanya i carretera, joies, caixes d’eines, material d’obra, armes blanques, escopetes d’aire comprimit i 44 sacs amb doas mil tres-cents kilos d’ametlla.

El total d’ametlla sostreta a la zona ascendeix a uns 2.300 quilograms, amb un valor al mercat pròxim als 7.500 euros, segons la valoració realitzada per la Guàrdia Civil. S’han intervingut a més les diferents eines que feien servir els detinguts per forçar i fracturar les portes, reixes i finestres dels habitatges i comerços a les quals accedien.

Els detinguts han passat a disposició del Jutjat número 4 de Requena i a la Fiscalia Provincial de Menors de València. Els objectes recuperats romandran exposats en la Caserna de la Guàrdia Civil de Xiva per si alguna persona que haja estat víctima d’aquest tipus de delictes els pogués identificar.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

He llegit i accepte la política de privacitat i lavís legal

Post comment