platanero riba-rojaUn plataner de 37 metres d’altura situat a la urbanització Masia de Traver de Riba-roja de Túria opta al premi “Arbre europeu 2018” després de ser seleccionat com un dels millors exemplars d’Espanya.

L’elecció final com a candidat espanyol als premis d’Europa es troba actualment a costa dels resultats que s’obtinguen en les votacions on-line. Aquest arbre plataner -anomenat Platanus hispànica- té rere seu una història de 120 anys i actualment és el tercer arbre més alt de la Comunitat.

Amb un imponent perímetre de tronc de 5’25 metres en total, aquest exemplar ocupa un lloc destacat en el catàleg que l’actual govern municipal s’ha fet sobre els arbres d’interès ambiental existents a la localitat, al costat d’altres 26 exemplars, als quals en futur proper s’afegiran altra dotzena. Al novembre de 2005 va ser declarat arbre d’interès local i en 2016 va passar a formar part del catàleg d’arbres monumentals de la Comunitat Valenciana.

Conegut popularment com “L’Om de Traver”, va ser plantat cap a finals del segle XIX en aquest paratge de l’àrea est del terme municipal al costat d’un antic pou d’horta i constitueix un lloc de trobada per a esportistes i caminants, especialment en èpoques de vacances i estivals.

El pas dels anys no ha estat obstacle per superar amb èxit diversos problemes i vicissituds: les inundacions del riu Túria de l’any 1957, els devastadors incendis de l’any 1994 o la voràgine urbanística de principis del 2000.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

He llegit i accepte la política de privacitat i lavís legal

Post comment