Vicent-Sorli111OPINIÓ
Vicent Sorlí, militant socialista

Els esdeveniments a Catalunya m’han dut a recordar i a transportar l’any 1980, quan baixant el port de Paniza, en aquell Seat-1430, ficàvem a la ràdio del cotxe el cassette de “Viatge a Ítaca”. Eixa música barrejada amb els vaivens dels nostres cossos, que anaven al mateix compàs que els “petates” al maleter, els paisatges de les muntanyes ibèriques i els colors dels camps de Cariñena, ens proporcionava com una sensació d’estranya llibertat que ens acompanyaria ja tot el camí fins a arribar a Euskadi, on els murs estaven pintats d’ikurriñes amb la paraula “independentzia” i nosaltres havíem de deixar eixa estranya llibertat, companya de viatge, a la porta de la caserna d’Irun.

Ara, al cap d’un grapat d’anys, també he sentit una estranya sensació, però aquesta vegada i malauradament era entre decepció i frustració, en escoltar les declaracions del diputat de “Junts pel Si”, Lluís Llach i Grande, justificant el procés d’independència a Catalunya i al mateix temps definint-se i declarant-se com a ciutadà del món, d’un món sense fronteres. Són les seues paraules i tot el meu màxim respecte, però al mateix temps tota una contradicció, una estranya contradicció.

Segurament, alguna cosa no s’ha fet bé, tant per una part com per l’altra, i podria ser que per fets com aquests una part de la gent haja canviat “L’Estaca”, pel “Viva España“, de Manolo Escobar com a cançó protesta i reivindicativa.

Els nacionalismes tenen aquestes coses estranyes, i seria convenient, a la vegada que fantàstic, que entre tots i totes fem el possible per què no es tornen perilloses i irreversibles.

“Quan surts per fer el camí cap a Ítaca, has de pregar que el camí siga llarg, ple d’aventures, ple de coneixences; has de pregar que el camí siga molt llarg, que siguen moltes les matinades que entraràs a un port que els teus ulls ignoraven…”

Imprimir article

Comente esta notícia en el nostre fòrum polsant ací.

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

He llegit i accepte la política de privacitat i lavís legal

Post comment