El Museu de Prehistòria ha presentat l’exposició “L’enigma del Vas. Obra mestra de l’art ibèric”, una proposta museística del període iber que aprofundeix en els misteris del Vot dels Guerrers de Llíria, una peça de gran valor que ha suscitat diverses interpretacions al llarg de la història.
La mostra, que s’ha presentat al Museu de Prehistòria i que estarà oberta fins al març de 2018, té com a protagonista el Vas dels Guerrers de Llíria, una de les peces “més reconegudes de l’art ibèric per ser única i excepcional”, segons ha expressat la comissària de l’exposició, Helena Bonet.
“El vas, que té una bibliografia amplíssima i s’ha estudiat des de múltiples punts de vista, sempre ha estat enigmàtic”, ha explicat Bonet, referint a la troballa el 1934 d’un document enterrat al costat del got, trobat durant una excavació del Servei d’Investigació Prehistòrica (SIP) en el poblat ibèric del Tossal de Sant Miquel.
“En aquesta exposició es tracten preguntes i aspectes que s’han plantejat durant aquests anys, com què significava aquest got, qui va ser el pintor que el va dibuixar, qui el va encarregar i a qui pertanyia”, ha plantejat Bonet.
La comissària ha afegit que en l’exposició també es reflexiona sobre el fris, “element que el converteix en un exemple únic, no només de tot l’art ibèric, sinó de l’art Mediterrani”.
L’altre comissari de l’exposició, Jaime Vives-Ferrándiz, ha plantejat “l’excepcionalitat de la qualitat artística i del treball terrissaire”, que ofereixen dades destacats, com el gruix de 3 mil·límetres de les parets.
El Diputat de Cultura, Xavier Rius, que també ha assistit a la presentació, ha assenyalat la singularitat de l’obra per “la seua grandària, estil i qualitat” i ha ressaltat l’aportació i el treball de restauració del SIP, l’exposició coincideix amb la celebració del 90º aniversari de la fundació.
Activitats complementàries
El comissari ha anunciat activitats complementàries durant l’exposició, com visites guiades a la mostra els dissabtes a les 11 hores, i tallers didàctics relacionats amb la ceràmica ibèrica els dissabtes durant els diumenges de novembre i desembre.
Durant les festes de Nadal hi haurà una programació especial de visites guiades amb tallers didàctics i animacions lectores a la Biblioteca Infantil del museu, i a partir del gener tindrà lloc un cicle de conferències d’especialistes sobre aspectes del vas.