Foto: Diputació de València

Foto: Diputació de València

La iniciativa cerca ajudar a recuperar l’esplendor dels oms ibèrics en els municipis valencians, un exemplar que en les últimes dècades ha desaparegut en un 90% del territori espanyol. La causa, la coneguda com ‘grafiosis’, una afecció que afecta a aquests exemplars i que està provocada per un fong.

La Diputació de València reparteix aquesta setmana 700 exemplars entre els municipis valencians per a contribuir al fet que aquests arbres tornen a lluir amb tota la seua majestuositat.

Es tracta del Programa Espanyol de Conservació i Millora dels Oms Ibèrics, promogut pel Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient. Després d’anys de recerca, el Ministeri i la Universitat Politècnica de Madrid han trobat varietats resistents a la malaltia, per la qual cosa han iniciat una campanya per a recuperar l’om en diferents territoris d’àmbit nacional.

La Corporació provincial s’ha sumat a la idea, convertint-se en una de les pioneres a portar a la pràctica aquest projecte i acostar-lo als municipis.

“L’om és un arbre tradicional, de gran port, que no solament proporciona una majestuosa ombra, sinó també propicia la trobada de la gent. Molts municipis comptaven amb un en les seues places”, ha assenyalat la diputada de Benestar Social, Salut i Educació, Mercedes Berenguer. Durant mesos, aquesta àrea de la Corporació s’ha posat en contacte amb els ajuntaments de la província per a veure quins estaven interessats a adquirir exemplars i contribuir a recuperar aquests arbres.

Oms resistents 

De moment, han sigut 53 els consistoris que participaran plantant aquests exemplars en zones propícies per al seu creixement. El projecte va nàixer en 1986 com a resposta a la mortalitat generalitzada al començament de la dècada de les omedes espanyoles per efecte de la denominada ‘grafiosis agressiva’.

Després de més de 30 anys de millora en els quals s’han avaluat varis milers de genotips, es van trobar varietats resistents a la malaltia, la qual cosa permetrà la seua reintroducció en els boscos ibèrics.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

He llegit i accepte la política de privacitat i lavís legal

Post comment