IMG_3490 RQue difícil ha de ser crear durant 10 anys una Mostra de Música i Cultura tradicional valenciana sense repetir-se, innovant i intentant sempre sorprendre el públic. I l’Aljama de Bétera ho ha aconseguit una vegada més gràcies al treball de tots els seus membres.

La principal novetat dels que van gaudir de l’espectacle dissabte passat va ser que els músics de la rondalla van tocar des de l’escenari, pujats a una tarima, al costat de les veus dels cantadors Pep Gimeno “Botifarra” i Marieta Guerrero, perquè el públic no només els escoltara sinó que també els veiés tocar, aconseguint així un protagonisme més que merescut.

Enguany el protagonisme ha sigut per les veus i els músics i per a això l’Aljama va comptar amb la col·laboració del lutier Asier de Benito que va explicar de manera didàctica la història i peculiaritats de cadascun dels instruments de la rondalla: flauta, clarinet, guitarra, guitarró, violí, violoncel, acordió, bandúrria i llaüt.

A poc a poc entre ball i ball i cançó a cançó l’espectacle es va anar aproximant-se al seu objectiu: homenatjar les dones que han sigut les que han aconseguit transmetre de generació en generació les dites, cançons i històries populars mentre cuidaven de la família, treballaven al camp, rentaven la roba al llavador o cardaven la llana.

Homenatge a la dona valenciana 

L’encarregada de realitzar aquest homenatge  les dones va ser Isabel Martí, filla de gran balladora i entusiasta de les tradicions valencianes. Ella va ser qui va recitar alguns dels dits i cobles més populars i qui va destacar el paper de les mares lluitadores “un sacrifici ni pagat ni agraït”.

Per finalitzar l’associació cultural l’Aljama va voler homenatjar a les seues dones, i l’actor i directe de Bétera, Pep Ricart, va ser qui els va dedicar unes paraules mentre en elles a l’escenari es preparaven per a ballar la “rapsòdia valenciana” entre llàgrimes d’emoció per l’afecte rebut.

Com cada any la totalitat de la recaptació anirà dirigida a una associació benèfica que en aquesta ocasió és els projectes que treballen per millorar la vida i l’economia de les dones de l’Índia que porta a terme la Fundació Vicente Ferrer.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

He llegit i accepte la política de privacitat i lavís legal

Post comment