13793139w(EFE) Aquest dilluns a la matinada, la Creu franquista dels Caiguts de Callosa de Segura va ser retirada en compliment de la Llei de Memòria Històrica. Aquesta actuació es va fer amb un fort dispositiu de seguretat, que donava com a resultat dues detencions per resistència.
La retirada d’aquest monument erigit en la dècada de 1940 estava pendent des de 2016 i s’havia intentat en tres ocasions, però sense èxit a causa de l’oposició d’un sector dels habitants, la major part d’avançada edat, que feia més de 400 dies feien torns per evitar que fos traslladada.
Diverses desenes d’aquests veïns es van concentrar al costat de la creu, a la cèntrica plaça d’Espanya i al costat de l’església arxiprestal de Sant Martí per expressar el seu rebuig a la imminent retirada. Durant la matinada, els agents de la Guàrdia Civil i la Policia Local desallotjaven la plaça. Posteriorment, es tancaven els accessos a la plaça. Al voltant de les 04.00 hores començaven els treballs previs del desmuntatge i a les 6.15 hores s’hi ha aconseguia treure la creu del pedestal i pujar-la a un camió grua. Després de la retirada de la creu s’iniciaven els treballs per desmuntar el pedestal.
El socialista Fran Macià, destacava la “coordinació” entre la Guàrdia Civil, la Policia Local i l’empresa encarregada dels treballs de retirada.
Mesura del TSJCV
13792632w (1)Malgrat aquesta operació, el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ordenava hores després a l’Ajuntament de la localitat que paralitzara la retirada d’aquesta creu, tot i que aquesta ja hi estava desmuntada.
L’acta estava notificada a les parts interessades després que a la matinada, poc abans de les sis i mitja, es retirara la creu.
No obstant això, el govern local tripartit (PSPV-PSOE, Esquerra Unida i Som Callosa) es veia obligat a paralitzar els treballs després de la resolució del TSJCV.
La secció primera de la Sala del Contenciós-Administratiu del TSJCV ha accedit a la petició que li havia formulat la Plataforma Ciutadana en Defensa de la Creu front “a l’actuació administrativa per via de fets” del consistori d’aquesta localitat.
“Atés a l’al·legat per la part apel·lant i l’actuació de l’ajuntament, és procedent adoptar la mesura cautelaríssima” sol·licitada, recull la interlocutòria, que està datat aquest mateix 29 de gener.
“La sala acorda ordenar a l’Ajuntament que cesse immediatament” a l’”execució dels treballs de destrucció / retirada de la creu i pedestal i / o el seu trasllat a qualsevol lloc”, afegeix.
Reaccions
13797154wL’equip de govern municipal acordava, darrere aquesta mesura del Tribunal, portar a terme aquest dimarts, una roda de premsa per valorar la resolució judicial, que és ferma i no admet recurs. En aquesta convocatòria s’ha anunciat que s’ha presentat al·legacions a la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia valencià.
Macià ha indicat que han presentat al·legacions a aquesta resolució amb tota la documentació que tenen, segons la qual, ha exposat, acredita que el que han fet fins al moment és “legal”. En aquest sentit, ha precisat que els treballs de la retirada del monument continuaran paralitzats fins que es pronuncie el TSJCV i que actuaran d’acord marque la llei.
Per la seua banda, la consellera de Justícia, Gabriela Bravo, creu que el consistori de Callosa ha actuat “correctament” en compliment de la Llei de Memòria Històrica en retirar la creu franquista i ha dit que respecta però no comparteix que el Tribunal Superior de Justícia valencià el paralitzés.
Durant l’esmorzar Fòrum Europa. Tribuna Mediterrània, Bravo ha respost, a preguntes sobre aquest assumpte. La consellera ha explicat que aquesta llei vigent des de 2007 “diu clarament i obliga a la retirada de qualsevol vestigi que estiga a record o commemoració de fets relacionats amb el cop franquista o amb la dictadura”.
“Aquesta creu s’aixeca en homenatge als caiguts que van tractar de salvar Jose antonio, un marc durant molts anys que ha estat el lloc on persones properes o de la Falange han anat allà a homenatjar-any rere any”, ha recordat i ha insistit en el fet que l’Ajuntament “ha actuat en el marc de les seues competències i de l’obligació que la llei estatal estableix”.
13793887wA més, ha apuntat que la creu es va instal·lar en un lloc declarat Bé d’Interés Cultural (BIC) i que “des de Patrimoni també s’ha requerit a govern local perquè la retire”.
Així mateix, l’Associació Espanyola d’Advocats Cristians anunciava en un comunicat que presentarà una querella per presumpta prevaricació contra l’alcalde Fran Macià, per aquesta retirada. Aquesta associació representa la Plataforma Ciutadana en Defensa de la Creu, que agrupa veïns del municipi que estan en contra de la retirada d’aquest monument.
L’advocat encarregat del cas, Juan José Liarte, ha assenyalat que “Advocats Cristians van a perseguir els responsables de l’enderroc de la Creu” si aconsegueixen “demostrar que s’ha fet il·legalment”.
Liarte ha assegurat, en aquest sentit, que “es demanaran responsabilitats personals i patrimonials, però també penals”.
Liarte ha criticat que “l’actuació de l’Ajuntament hagi tingut lloc de matinada i a tan sols tres dies que el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) es reunís per prendre una decisió sobre el cas”.
En la mateixa nota de premsa, la presidenta d’Advocats Cristians, Polònia Castellanos, ha censurat l’actuació de la Justícia i ha assegurat que “la setmana passada el Tribunal valencià va rebutjar prendre mesures cautelars perquè no apreciava urgència”.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

He llegit i accepte la política de privacitat i lavís legal

Post comment