Dia Internacional de la Llengua MaternaAquest dimecres, com cada 21 de febrer des de fa 20 anys, se celebra el Dia Internacional de la Llengua Materna. En aquesta data, la UNESCO busca preservar la diversitat lingüística i donar suport a la llengua materna i l’educació plurilingüe. Aquest any l’entitat commemora el 70é aniversari de la Declaració Universal de Drets Humans i la seua enèrgica declaració de “no discriminació per motius de llengua”, i ret homenatge a la seua traducció en més de 500 idiomes.

Per aquest motiu, la iniciativa se centra en ‘Preservar la diversitat lingüística i promoure el plurilingüisme per donar suport a l’Objectiu 4.6 i 4.7 dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)’ relatiu a l’educació.

Els ODS depenen de la diversitat lingüística i del plurilingüisme com a contribució fonamental amb vista a l’educació de la ciutadania mundial com a promotors de vincles interculturals i com a millor manera de convivència.

Al mateix temps, es fa un homenatge al Moviment per la Llengua Bengalí, que va commemorar a Bangla Desh el Dia del Moviment per la Llengua des de 1952, quan la policia i l’exèrcit de l’Estat pakistanés (que aleshores ocupava Bangla Desh) van obrir foc contra la multitud parlant o oient de la llengua bengalí que es manifestaven pels seus drets lingüístics en Dhaka.

Per a celebrar aquesta data, s’ha organitzat un esdeveniment que tindrà lloc a la Seu de la UNESCO, a París. Aquest estarà marcat per un debat entre experts en idiomes sota el lema “Les nostres llengües, els nostres béns”, en col·laboració conjunta amb l’Organisation Internationale de la Francophonie.

Campanyes en valencià

e3a76b30-9086-4b3e-8f63-8ae86f17c1d7La celebració d’aquesta data també es porta a terme al territori valencià. Doncs, entitats com l’Observatori de la Llengua Valenciana ha engegat per les xarxes socials una campanya, mitjançant una imatge, on es promou que el valencià no es perda com a llengua materna.

D’altra banda, AVIVA, Agència de Promoció del Valencià, també està portant a terme diverses accions i reivindicacions per diversos municipis. De fet, a Castelló, l’equip de govern està enviant una carta a tots els pares de nadons instant a parlar valencià als seus fills. En aquesta carta s’inclou un pitet i un adhesiu que formen part de la campanya d’AVIVA.

Algunes universitats, com el Centre de Gandia-Universitat de València (CIG-UV) oferiran diverses xerrades per part de filòlegs i professors. Així mateix, la Universitat d’Alacant ha creat un vídeo per proure la diversitat de la llengua materna. Altres institucions també fomenten aquesta iniciativa, com es pot comprovar mitjançant les xarxes socials.

Altres iniciatives

28166717_2026217980993087_4261004476599628525_nEn un altre ordre de coses, la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià, de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, va donar a conéixer aquest dimarts el calendari i les novetats corresponents a les proves de certificació de nivell de valencià de l’any 2018. Per primera vegada  estan adaptades completament al Marc Europeu Comú de Referència per a les Llengües (MECRL).

Segons el director general de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme, Rubén Trenzano, permetran que “2018 esdevinga l’any en què la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià siga plenament europea i s’adapte als estàndards dels altres països i les altres comunitats autònomes que ja estaven treballant en aquest sentit per a certificar en llengües pròpies”.

Amb el nou model de proves de certificació es permet unificar el model de proves de certificació d’idiomes d’organismes públics valencians, com són la JQCV, les escoles oficials d’idiomes i les universitats públiques, mitjançant la Comissió Interuniversitària d’Estandardització d’Acreditacions de Coneixements de Valencià.

Com a novetat, totes les persones aspirants a les proves de la JQCV s’examinaran de les quatres habilitats lingüístiques (comprensió oral, comprensió escrita, expressió escrita i expressió i interacció orals), d’aquesta manera desapareixerà el caràcter excloent de la prova.

Per primera vegada, l’Administració valenciana organitzarà proves del nivell B2 i registrarà i expedirà certificats de nivell A1.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

He llegit i accepte la política de privacitat i lavís legal

Post comment