IMG_9037-RJoan Josep Baudes i Llistó, conegut per tots com Joano, és l’actual regidor de Patrimoni, Turisme, Mobilitat i Trànsit, Residus Urbans, Neteja Viària i Medi Ambient a Bétera. Instal·lat a l’edifici d’Urbanisme, atén els ciutadans els dilluns i dimecres de 17.00 a 20.00 hores.

Baudes ha sigut regidor a les tres anteriors legislatures encara que en les dues últimes va renunciar al seu càrrec per motius laborals una vegada i familiars d’altra. El 3 d’octubre de 2016 el regidor de Compromís va prendre possessió del seu actual càrrec.

Compromés amb les tradicions del municipi, Joano balla a L’Associació Cultural l´Aljama de Bétera i li agrada implicar-se als costums del poble.

En aquesta ocasió li hem preguntat per la seua àrea de Turisme i Patrimoni. El govern liderat per Cristina Alemany està portant a terme distintes iniciatives per potenciar el turisme del municipi, fomentant la cultura i tradicions autòctones de la localitat, entre d’altres.

 

Betera.com: Sabem que des de l’Ajuntament de Bétera s’està treballant en potenciar el Turisme en la nostra localitat, no és així?

 

banderoles-beteraJoano Baudes: Sí. Però hem de pensar que Turisme és molt complex, perquè has de provocar que gent amb recursos ens visiten i es deixen els seus diners al nostre poble. Per aconseguir-ho necessites bons productes que generen el seu interés i ja si es tracta de turisme internacional, també d’empreses especialitzades que vegen la viabilitat i valoren positivament vendre eixe producte als turistes per portar-los al nostre poble. Nosaltres seguim parlant amb diputació perquè ens ajude a crear productes, però no ens obsessiona, som realistes i sabem que allò que tenim al nostre abast més immediat, és crear les bases d’un producte cultural, mediambiental, recreatiu i d’oci centrant-nos en el milió i mig de persones que viuen a l’àrea metropolitana de València. Ens agradaria aconseguir que tingueren molts motius per venir a visitar-nos tots els caps de setmana. La resta és seguir treballant i a poc a poc veure fins on podem arribar.

Betera.com: En què hem avançat en aquests últims 3 anys?
Joano Baudes: Fins ara ens hem centrat molt en les festes d’agost perquè són un tresor i ens serveixen com a referent i com a carta de presentació. Però tenim molts projectes en marxa que esperem que ens donen moltes alegries. A Bétera ja tenim actes que simplement donant-los un xicotet impuls poden aconseguir que molta gent vinga i consumisca als nostres comerços, alguns d’ells organitzats per associacions de Bétera o empreses privades i que tenen molta entitat. El Festardor és un exemple, però com el Festardor podríem parlar en menor escala de les nits al Castell, el Folkestiu, la mostra de l’Aljama, el cap de setmana del teatre en octubre o les vesprades de teatre infantil a l’albereda durant el mes de juliol… Però també d’actes molt tradicionals com la foguera de Sant Antoni i Les Falles o els actes esportius (que cada vegada s’organitzen més) així com fires i mercats o noves activitats que podem anar creant, poden aconseguir que molta gent de l’àrea metropolitana vinga a veure’ns.

En eixe sentit confiem que cada vegada més, l’albereda i el nucli antic siguen un referent d’oci i gastronomia que puguem vendre, així com vendre el magnífic treball que estan fent la resta de restauradors del poble, el camp de golf, algunes hípiques i també els dos referents on poder allotjar-se al nostre poble, l’hotel AdHoc i el Valencia Camper Park. Cada any que passa la iniciativa privada es va superant i en Bétera ja comptem amb alguns restaurants de referència, un hotel magnífic, un càmping d’autocaravanes internacional que cada vegada té més èxit i un museu molt bonic.

fitur-2018Betera.com: En quins projectes i plans es treballa més a curt termini?
Joano Baudes: Començar el projecte de les obres del museu de les cultures i tradicions, obrir d’ací a poc temps el jaciment de Bufilla de manera regular, iniciar l’expedient per declarar la festa de les Alfàbegues d’interés turístic nacional, garantir que es permetran nous usos d’hostaleria i allotjament dins els 30 masos protegits actualment a Bétera (en la nova modificació del PGOU) crear tres rutes culturals i la web de turisme i patrimoni, comprar una parcel·la per ampliar el jaciment de l’horta vella, convenir amb algunes associacions organitzar conjuntament alguns dels actes per donar-los més difusió i revisar les bases del projecte de reforma de l’albereda per millorar encara més aquesta zona del poble (per a mi crucial).

Betera.com: Acabeu de tornar de FITUR 2018, quin balanç féu de la participació de Bétera en aquesta fira i per què és important assistir?
Joano Baudes: FITUR és el lloc idoni on relacionar-se amb les administracions públiques valencianes, tant amb la conselleria com amb la diputació i mostrar-los el nostre interés per estar ahi i les necessitats que tenim de la seua col·laboració. També cal estar per a veure com alguns pobles d’interior ho fan molt molt bé. Nosaltres no som Xàtiva, Alcoi o Bocairent, però tenim un entorn natural preciós que es diu Calderona i un patrimoni material i immaterial immens. En FITUR et dónes conte d’allò que suposa el turisme com a indústria, és un escàndol la barbaritat de negoci que meneja. Sols hem estat dos dies però ens ha donat temps per parlar amb molta gent i de molts temes.

Betera.com: Allí Bétera ha mostrat al món la coetà a través d’un documental que va sorprendre a tots, no és així?
Joano Baudes: Sí. La gent de diputació i els particulars que entraren a la xicoteta sala de les presentacions, quedà meravellada del que suposen els coets a Bétera. El problema és que hi ha tanta oferta que ser centre d’atenció en FITUR és impossible. A més, a diferència d’altres autonomies, els pavellons de València estan molt pensats a tancar negocis entre productors, hostalers, empresaris d’oci i touroperadors. És el que demana aquesta fira, els done tota la raó, però per aquells que anem a mostrar allò que tenim, ens caldria un espai més ampli i obert al públic que passeja per FITUR i que són milers.

castell-betera-4-768x512Betera.com: En quina fase del projecte es troba el Museu de la Cultura i les Tradicions?
Joano Baudes: Ja tenim acabat el pla director i ens mostra que la reforma del castell no pot ser sols una rentada de cara, hi ha problemes greus d’humitats que ja afecten l’estructura, però els resoldrem. També tenim ja l’avantprojecte del disseny de les sales. Després de Falles mostrarem a la corporació les imatges de com va a ser el nou castell de Bétera i després de pasqua ho presentarem al poble.

Betera.com: Primer les obres de rehabilitació i després el projecte museològic, no és així?
Joano Baudes: Segons, si no ens donen la subvención dels Fons Feder serà així com comentes i si ens donen els Fons Feder m’agradaria acabar primer l’interior i mentre acaben l’exterior poder anar museïtzant.

Betera.com: Podrem gaudir-lo abans que acabe esta legislatura?
Joano Baudes: Ja m’agradaria i en això vaig a treballar. En qualsevol cas parlarem en breu amb totes les forces polítiques pa que totes i tots fem nostre aquest projecte. Costarà molts diners públics, tant propis com subvencionats i després requerirà un personal i d’un manteniment. És un projecte molt ambiciós i no és qüestió que siga sols propietat d’este equip de govern, hem de ser copartícips totes i tots els partits que actualment estem al consistori.

Betera.com: Però no és l’únic museu que tenim a Bétera …
Joano Baudes: A Bétera tenim el museu de Conrado Meseguer ‘Als que sentirem la terra’. És un museu on des de la perspectiva de l’autor ens mostra la bellesa i la duresa dels anys on l’agricultura no estava mecanitzada. Conrado té molta màgia i molta llum i et transporta a l’horta de València amb la sinceritat d’aquell que ho ha conegut en la seua infància. Per a mi és un museu preciós que mostra nítidament com era eixa València rural fins ben entrat el Segle XX. Qui no haja anat que vaja perquè mereix molt la pena.

Betera.com: Té Bétera oferta hotelera i hostalera per rebre a un major nombre de turistes?
Joano Baudes: Hostaleria té molt i bo i hotels sols un, però molt bonic. Cal treballar de cara al futur amb la modificació del PGOU per crear les bases que puguen fer possible que açò canvie.

Betera.com: Per què el govern de Compromís ha apostat tan fort per potenciar el Turisme i Patrimoni de Bétera?
Joano Baudes: Perquè sabem que tenim una matèria primera de molta qualitat i creguem que és fonamental recuperar, recopilar, cuidar, mantenir, millorar i difondre allò que som. Més que pel turisme (que també) per fer-los entrega d’eixe patrimoni a les properes generacions.

Quins creus que són els nostres punts forts?
Joano Baudes: El clima, un preciós entorn agrícola i de muntanya (del que es pot gaudir sense problemes) la proximitat a València i a la platja, un patrimoni molt destacable, una gent encantadora i uns serveis de qualitat.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

He llegit i accepte la política de privacitat i lavís legal

Post comment