estepa 1L’estepa de Cartagena (Cistus heterophyllus subsp. carthaginensis) va ser localitzada en el territori valencià amb el descobriment d’un exemplar el 26 d’abril de 1986. A hores d’ara, aquest exemplar és l’únic representant silvestre mundial de l’espècie, ja que en l’altra localitat en la qual és coneguda (Cartagena, d’on va ser descrita per a la ciència a principis del segle XX) els tres exemplars silvestres presents estan hibridats amb l’estepa blanca (Cistus albidus).

Atesa la seua greu situació de conservació, està catalogada com “En perill d’extinció” en la Comunitat Valenciana, com també en el Catàleg Nacional d’Espècies Amenaçades. Igualment, el Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient, ha proposat la seua declaració com “En situació crítica”, l’única planta en Espanya amb la màxima categoria d’amenaça.

Estepa 2Després d’aproximadament 30 anys de seguiment i estudi de l’espècie, al llarg dels quals no s’ha pogut localitzar ni un sol exemplar més, des de l’any 2015 s’ ha aconseguit d’assolir un protocol de producció de planta gràcies a la germinació d’unes poques llavors obtingudes de l’exemplar silvestre, i la clonació d’un fragment (esqueix) de la planta silvestre. Aquest material es va multiplicar en viver i ha permés realitzar un minuciós programa d’encreuaments (pol·li- nitzacions) entre les plantes, la qual cosa ha afavorit la multiplicació de llavors i la producció de planta genèticament pura en quantitats de centenars d’exemplars.
Amb aquest mètode, es va aconseguir la producció de 20.000 llavors el 2017 i de 800 exemplars el 2018.

La recuperació de l’estepa de Cartagena passa inevitablement per la creació de noves poblacions mitjançant plantacions en àrees seleccionades. Per aquest motiu, durant 2018 s’estan creant tres poblacions dins el territori forestal valencià, atenent a allò que s’exposa en el Pla de recuperació de l’espècie que va aprovar el 2015 la Generalitat Valenciana.

Els llocs seleccionats per a crear les poblacions es localitzen dins l’àrea proposada en el Pla de recu-peració de l’espècie. En aquest sentit, s’ha escollit el Paratge Natural Municipal de La Manguilla (La Pobla de Vallbona),  la Vallesa, Parc Natural del Túria (Paterna) i el Pla de Colom (Bétera).

Així, aquest divendres 2 de març es plantaran 250 exemplars al Pla Colom de Bétera. La plantació està prevista cap a les 08.00 hores.

Les poblacions que seran creades amb les plantacions d’aquest any augmentaran a més de 800 exem-plars el total d’individus presents en el territori valencià.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

He llegit i accepte la política de privacitat i lavís legal

Post comment