SALUD_MENTAL 1 (1)La Generalitat coordinarà el treball entre conselleries i sumarà a universitats, sindicats, empresaris i associacions per a l’atenció integral de la salut mental. Aquests diferents actors han signat al Palau el Pacte Autonòmic posat en marxa per la Conselleria d’Igualtat i la de Sanitat Universal.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha ressaltat que la incorporació d’aquests nous signants facilitarà el “dret al seu projecte de vida” dels usuaris. “Volem que la societat valenciana siga una societat més decent i més digna, que és el que significa una societat inclusiva”, ha afirmat.

El cap del Consell ha afegit que “la lluita contra l’estigmatització és fonamental”, com recull el Pacte Autonòmic entre els seus objectius a través de la creació d’un Observatori de Lluita contra l’Estigma per a la protecció dels drets de les persones amb trastorn mental greu.

Participació de la societat civil

SALUD_MENTAL_2Per la seua banda, la vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha ressaltat la importància de la coordinació entre administracions i societat civil, i ha assenyalat que la nova xarxa de suport social per a l’atenció a la salut mental “estarà composta per recursos consensuats a la Mesa Sectorial de Diversitat Funcional “.

“La xarxa de suport comunitari ha de ser funcional, i no fragmentada en àrees estanques, posant en primer pla la cooperació”, ha assenyalat Oltra, que ha qualificat el Pacte Autonòmic com un “pas de gegant” en l’àmbit de l’atenció sociosanitària.

Oltra ha explicat que aquesta xarxa comptarà amb diversos tipus de centres. Entre ells hi ha els Centres de Recuperació i Inclusió Sociolaboral (CRISOL), els centres de dia i els equips d’atenció domiciliària, i també els centres residencials, amb una estada màxima recomanada de 6 mesos i capacitat per a un màxim de 20 persones, i els pisos tutelats.

Xarxa assistencial de salut mental

A més, la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Carmen Montón, ha assenyalat que el Govern valencià ha convertit la salut mental en un “eix d’acció política” des de la creació fa un any del Pacte Autonòmic, signat ara per catorze noves institucions.

“La prioritat en aquest àmbit ha estat constatable”, ha afirmat Munt, que ha assegurat que les actuacions del seu departament en salut mental prioritzen la sensibilització social, les xarxes d’atenció integral, l’avaluació i impuls dels plans i el foment de la igualtat en l’accés a habitatge, ocupació i educació.

La titular de Sanitat ha destacat que “61 professionals més s’estan incorporant a la xarxa assistencial de salut mental”, a més de l’augment previst en places d’infermeria d’aquesta especialitat.

Montón ha apuntat que aquestes actuacions donen continuïtat a les realitzades fins ara, com el Pla de Prevenció i Gestió de la Conducta Suïcida amb què s’han reduït les taxes de suïcidi, l’acord amb Educació per a la detecció precoç de malaltia mental en nens o la coordinació sociosanitària amb comissions en els diferents departaments de salut per a l’atenció a les persones amb trastorn mental greu.

Vídeo de la signatura del pacte

Imprimir article
Comenta aquesta notícia

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

He llegit i accepte la política de privacitat i lavís legal

Post comment