fonseditorial_2018A finals de 2017 l’Àrea de Cultura de la Diputació de València va oferir als municipis la possibilitat d’accedir al programa de distribució gratuïta dels fons bibliogràfic de la institució provincial. Aquest fons disposa de milers de llibres de tot tipus. Per primera vegada, els exemplars han estat catalogats i posats a l’abast de les biblioteques amb una aplicació informàtica específica.

La finalitat de la iniciativa era recuperar el sentit públic de la cultura, fent-la més accessible a la ciutadania.

La resposta ha sigut positiva. Doncs, 77 municipis valencians, quasi un 28% de tots els municipis de la província, han cursat les seues peticions al llarg dels darrers tres mesos en què ha estat obert el termini d’actuació.

Fet el recompte de peticions rebudes i subministrades s’extrau una mitjana que voreja el centenar de llibres per a cada biblioteca interessada, amb un total de 7.125 llibres oferits, entre més de 200 títols diferents. Tots els llibres s’han oferit de manera gratuïta, sent únicament obligatori per a cada ajuntament fer-se càrrec de les despeses d’arreplegada des del magatzem de la Diputació ubicat a les dependències de Bétera.

El projecte d’actuació ha constat de diverses etapes, sent la primera la de localitzar els llibres que durant anys havien estat publicats per la institució i que es trobaven dispersos en diversos magatzems. Una vegada feta la reunificació dels llibres en un sol magatzem centralitzat s’ha procedit a un minuciós treball de classificació i catalogació en una base de dades també centralitzada. Es preveu que els treballs de catalogació continuaran els pròxims mesos, vist que caldrà afegir nous camps a les fitxes de cada llibre i moltes més millores tècniques respecte a les aplicacions de software de control. El treball ha tingut el suport i la supervisió de la Institució Alfons el Magnànim, que és la unitat de la Diputació que compta amb més llibres publicats.

Finalment una aplicació informàtica, molt semblant a les que s’utilitzen per a la compra de llibres en línia, ha propiciat el treball de tria de llibres per als responsables de les biblioteques que han pogut accedir prèvia acreditació.

Es preveu una segona fase per a ajuntaments abans de finalitzar l’exercici 2018. També s’està estudiant la possibilitat d’obrir el fons a altres administracions públiques o a biblioteques privades d’entitats amb un fort caràcter social i cultural, una vegada complides les peticions dels consistoris.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

He llegit i accepte la política de privacitat i lavís legal

Post comment