FOTO_CV_MURCIA_1El president de la Generalitat, Ximo Puig, i el de la Regió de Múrcia, Fernando López Miras, han signat una declaració institucional en la qual s’insta al Govern estatal i als grups polítics amb representació parlamentària a aprovar en 2018 un nou model de finançament autonòmic que acabe amb els problemes de l’actual i en la qual es on es plantegen també reivindicacions conjuntes en matèria d’aigua i infraestructures.

El document subscrit per ambdós presidents sol·licita que fins a arribar al model s’estudien “mesures de caràcter transitori que compensen l’infrafinançament”.

En aquest sentit, Ximo Puig ha destacat la necessitat de reformar el model actual per “garantir la igualtat entre els ciutadans i la singularitat entre els territoris”, i ha recordat que “si la Comunitat Valenciana i la Regió de Múrcia tinguessen el finançament adequat, a hores d’ara tindríem un creixement superior al 4% “.

La declaració també contempla un apartat sobre política hídrica, aspecte en què els dos mandataris reivindiquen la necessitat d’arribar a un pacte nacional sobre els recursos hídrics, de manera que es garantisca un subministrament estable, evitant les desigualtats entre els territoris.

Així, el cap del Consell ha assenyalat que s’ha de garantir l’aigua “per sempre i” en tots els territoris “perquè no es limite el creixement econòmic. Tant Puig com López Miras, que han ressaltat la importància de l’horta valenciana i murciana per les exportacions hortofructícoles espanyoles, han incidit en que el dèficit hídric frena el creixement econòmic en aquest sector.
Puig, que ha assenyalat que es dóna aquest dèficit en les comunitats on hi ha un major desenvolupament de l’agricultura més competitiva, ha explicat que cal incentivar des de la política “una gestió eficient i un ús sostenible de l’aigua”, alhora que ha manifestat que és possible redistribuir millor els recursos hídrics a través de la reutilització, la dessalinització i l’ús dels transvasaments.

D’altra banda, la declaració destaca la necessitat d’impulsar les inversions per poder finalitzar el Corredor Mediterrani, “infraestructura fonamental per al conjunt d’Espanya”, a més de la necessitat de millora de les infraestructures portuàries, ferroviàries i la xarxa viària de la Comunitat Valenciana i la Regió de Múrcia.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

He llegit i accepte la política de privacitat i lavís legal

Post comment