14119260w(EFE) El Bioparc de València ha certificat la defunció d’una cria de ximpanzé, pertanyent a la subespècie ‘Pa troglodytes verus’, en greu perill d’extinció, nascuda el passat 17 d’abril a la vista del públic malgrat que no existien indicis que presagiaren aquest fet.

Segons ha informat el parc d’animals, es tractava del primer descendent de la parella de ximpanzés “Moreno” i “Natalia” i els cuidadors del Bioparc van apreciar indicis de la seva mort el 27 d’abril, quan van assenyalar una “immobilitat anormal” a la criatura, de manera que van mantenir a ella ia la seva mare en observació fins que van corroborar la mort.

Des del seu naixement s’havia observat un comportament “exemplar” i “natural” per part de l’animal, de manera que res semblava presagiar la seva defunció, ja que s’ha confirmat que no patia cap malformació i únicament s’ha observat el poc desenvolupament de la cria , la qual cosa es relaciona amb l’elevat percentatge de morts perinatals entre els ximpanzés.

Des de llavors, l’equip tècnic ha afavorit que el comportament habitual dels ximpanzés seguira el seu curs, de manera que es va decidir no retirar el cos per permetre que la mare i el grup fossin conscients de la situació, acceptessin la pèrdua i realitzaran el “duel “.

Aquest procés pot durar diversos dies, en els quals aquesta singular espècie mostra tot un repertori d’actuacions que evidencien el seu dolor i elevat grau de percepció de la mort d’un individu de la seua família. Bioparc València acull un dels grups reproductors d’aquesta subespècie en greu perill d’extinció.

Naixement a l’Oceanogràfic

14119651wD’altra banda, han nascut quatre exemplars de ratlla de l’espècie coneguda com “Àguila marina” ( ‘Myliobatis aquila’), comuna a les costes del litoral valencià i conegudes per la seva “majestuós aleteig”, en l’Oceanogràfic de València, un fet “poc habitual” , segons un comunicat de l’aquari.

La jove Àguila marina, d’uns set o vuit anys, que va donar a llum a les criatures la setmana passada va ser fecundada per Zeus, amb el qual comparteix els aquaris que circumden el restaurant Submarí de l’Oceanogràfic.

La mare ha tingut un procés de gestació i part totalment normal, segons s’ha constatat després dels primers símptomes d’embaràs gràcies al seguiment i control, incloent ecografies cada quinze dies, dels departaments de Veterinària i Biologia de l’àrea d’Oceans del centre.

Els quatre nadons, tots femelles, van pesar uns dos-cents grams cada un, amb una longitud d’aleta a aleta de 22 centímetres i en l’actualitat estan sent alimentats cinc vegades al dia amb farinetes elaborada amb peixos com lluç, arengada o llagostins igual que el seu mare, que rep alimentació suplementària i vitamines.

L’Oceanogràfic de València compta amb més de 15 milions de visitants totals en el seu espai situat a la Ciutat de les Arts i els Ciències, el que el converteix en el centre d’aquestes característiques més visitat de la Comunitat Valenciana.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

He llegit i accepte la política de privacitat i lavís legal

Post comment