14193871w(EFE) La Guàrdia Civil ha detingut a València l’exministre i expresident de la Generalitat valenciana, Eduardo Zaplana. La detenció s’ha portat a terme per un presumpte delicte de blanqueig de capitals, segons fonts de la investigació.

L’operació està dirigida pel jutjat d’instrucció 8 de València.

La detenció l’han practicat agents de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil en una operació que continua oberta i en la qual es preveuen més detencions. Aquesta intervenció continua oberta i es preveuen més arrests.

En aquest sentit, la Guàrdia Civil ha detingut també, a qui va ser cap de Gabinet d’Eduardo Zaplana i president del club de bàsquet Estudiants, Juan Francisco García.

Més detinguts

Fonts de la investigació han informat que en total la UCO ha detingut sis persones. Entre14194792w ells estan l’empresari Vicente Cotino, però també hi ha una ordre de detenció contra el seu germà Josep. Tots dos són nebots de Juan Cotino, que va ser director general de la Policia, president de les Corts valencianes i vicepresident del Govern d’aquesta comunitat.

A tots se’ls investiga per delictes de malversació, prevaricació, blanqueig de capitals i suborn.

En concret, les indagacions se centren en el possible cobrament de comissions a canvi d’adjudicacions en l’època en què Zaplana va presidir la Comunitat Valenciana (fins a l’any 2002) i el blanqueig d’aquests diners actualment.

L’operació afecta Vicente i José, Juan Francisco García, que va presidir l’Estudiantes entre gener i abril de 2005 i, posteriorment, entre 2008 i 2014, tenia previst assistir avui a l’assemblea de l’ACB en la qual es va a triar president de la lliga de bàsquet.

García, advocat de 64 anys, va ser cap de Gabinet de Zaplana entre 1995 i 2002, en la seua etapa com a president de la Generalitat valenciana i va representar a l’administració com a conseller en diverses empreses públiques, entre elles Parc Temàtic d’Alacant o Aigües de València.

Actuacions

14194899wJuan Francisco García va presidir Estudiantes SAD entre gener i abril de 2005 i també des de 2008 fins 20016, a més de ser patró de la Fundació Estudiants des que aquesta es va crear l’any 2000. Sent cap del gabinet de presidència de Zaplana, va aconseguir que l’anagrama de Terra Mítica figurara en l’equipació d’Estudiants, el que va reportar al club estudiantil uns ingressos de 300.000 euros. D’aquesta manera, la Guàrdia Civil també ha detingut a qui va ser exdirector de Relacions Institucionals de Terra Mítica, Joaquín Barceló Llorens, i la seua dona, Felisa López.

Barceló va dirigir el Centre de Desenvolupament Turístic (CDT) de Benidorm (localitat de la qual Zaplana va ser alcalde) i va ser director de Formació de l’Agència Valenciana de Turisme. Posteriorment, es va integrar en el Consell d’Administració de Terra Mítica com a responsable de Relacions Institucionals.

D’altra bada, el coordinador general del PP, Fernando Martínez-Maíllo, ha anunciat que el seu partit suspendrà hui mateix de la militància de forma cautelar a Zaplana, així com a les persones que han sigut detingudes i que siguen militants del PP.

Finlament, la jutge que ha ordenat la detenció de l’expresident de la Generalitat també va citar en qualitat d’investigats (imputats) a l’exdirector general de la Policia i exvicepresident autonòmic Juan Cotino, la dona de Zaplana, Rosa Barceló i la seua secretària personal, Mitsuko Henríquez. Juan Cotino està investigat, com Francisco Camps, pels contractes de la fundació que va organitzar la visita del papa a València el 2006.

Imprimir article
Comenta aquesta notícia

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

He llegit i accepte la política de privacitat i lavís legal

Post comment